close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Благоевград
Бургас
Варна
Велико Търново
Видин
Враца
Габрово
Добрич
Кърджали
Кюстендил
Ловеч
Монтана
Пазарджик
Перник
Плевен
Пловдив
Разград
Русе
Силистра
Сливен
Смолян
София
Стара Загора
Търговище
Хасково
Шумен
Ямбол
"Дефиле на младото вино" посреща в Пловдив винолюбители от цялата страна
16:03 / 17.11.2022
254
Посетителите ще опитат над 300 вида вино и вкусни мезета в 17 локации в Стария град

За 14-ти път в Пловдив започва традиционния фестивал "Дефиле на младото вино“. Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив канят пловдивчани и гости на града на 25, 26 и 27 ноември в Стария град, за да опитат най-пивките млади вина на България. Поканете приятели на най-дългоочаквания винен празник под тепетата за дегустация на млади български вина, културни събития, вкусна храна и много забавления.

По повод предстоящия винен празник, днес в къщата на Иван Черноземски се състоя пресконференция с участието на Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, инж. Любозар Фратев – председател на сдружение "Съвет по туризъм - Пловдив“ и доц. д-р инж. Христо Спасов - председател на дегустационната комисия, зам.-ректор по учебна дейност в УХТ – Пловдив.

"Щастлив съм, че можем заедно да анонсираме предстоящото любимо събитие на пловдивчани и гостите на града. Събитие, което се подкрепя ежегодно от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив. Намираме се в една много хубава година за туризма в града ни. Пловдив стана четвърти в класацията за "Най-добра европейска дестинация“ и спечели първо място в категориите за култура, романтика и вино. Затова очакванията ни са още по-големи. "Дефилето на младото вино“ представя едно много добро компилиране на различните съставки на туризма в Пловдив – културно-историческия, винения, кулинарния туризъм", каза зам.-кметът Пламен Панов.

Откриването на "Дефиле на младото вино“ е на 25 ноември (петък) в 13.00 ч. от площада пред Община Пловдив, откъдето ще тръгне "Дионисиево шествие“. С музика, песни и танци ансамбъл "Тракия“ ще поведе винолюбителите към началото на Стария град. На ул. "Съборна“ в 14.00 ч. Бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино, реколта 2022г. на винарска изба Вила Юстина, златен медалист от предходното издание. Изненада за всички присъстващи ще бъде чисто нова, брандирана с името на фестивала бъчва. "С наздравица“ заедно ще бъде даден старта на винените дегустации.

Дегустацията на вино ще се осъществява в 17 локации в Стария град: Галерия "Джуркови“, Ресторант "Филипополис“, Ресторант "Граждански клуб“, Резиденция "Тракат“, Къща "Бирдас“, Музейна аптека "Хипократ“, ГХГ - Експозиция "Геирги Божилов – Слона“, Експозиция "Златю Бояджиев“, Регионален етнографски музей, Балабанова къща, ГХГ - Експозиция Енчо Пиронков, Къща "Георгиади“, Къща "Никола Недкович“, Къщата "Иван Черноземски", Къща на "Георги Данчов - Зографина“, Ресторант "Алафрангите“ и Резиденция "Тракийски стан“. В тях ще Ви очакват над 300 вида вино и вкусни мезета. Участниците в 14-тото "Дефиле на младото вино“ са 67. От тях 45 са винопроизводители, 20 производителя на храни и продукти и 2 съпътстващи фирми. И тази година има ръст в общия брой участници – 15%. Пред всяка локация ще бъде разположен информационен щанд и сътрудници. От тях ще може да закупите желания дегустационен комплект. Цените са между 3 и 20 лв. Дегустационни комплекти се предлагат предварително и на преференциални цени в Grabo.bg.

Дегустациите на 25 ноември са от 14:00 до 18:00 ч., на 26 ноември - от 11:00 до 18:00 ч., на 27 ноември - от 11:00 до 17:00 ч..Дегустацията на вино по време на фестивала се осъществява с жетони.

Организатори на дефилето са "Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ "Старинен Пловдив" и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г. Изданието през 2022 се провежда под патронажа на Министерство на туризма и за първа година с подкрепата на Министерство на земеделието.

Карта с обектите и участниците вече е публикувана и може да се види онлайн. Съпътстващата програма съвсем скоро ще бъде добавена на официалния сайт, както и във фейсбук страницата. Информационна кампания вече тече в социалните мрежи – представяне на локациите, участниците, както и важна информация свързана с организацията на събитието. Фестивалната програма е богата и ще прелива от емоции. Събитията започват още този понеделник с Дните на младото вино.

Ето и пълната програма

Програма за "Дни на младото вино“ - 2022

21 ноември (понеделник) от 18 ч. | Вход с покани

Семеен хотел "Вила Флавия“ /ул. "Отец Паисий“ 13/

Презентация и разговор на чаша вино с Гери и Краси от Wine Tours Bulgaria. Тема "Пътят на местните сортове грозде“.

22 ноември (вторник) от 18 ч. | Вход свободен

Къща на "Верен Стамболян“ / ул. "Кирил Нектариев“ 15/

Прожекция на филм за Атанас Кръстев – Начо Културата - "Сто години хвърча по камъните".

23 ноември (сряда) от 20 ч. | Вход 6 лв.

Art club N'JOY / бул. "Васил Априлов“ 104/

Quiz Night "С лист и молив“ на чаша вино с Атанас Атанасов. Очакват Ви и награди.

С предварителна резервация във Фейсбук страницата на клуба.

24 ноември (четвъртък) от 18 ч. | Вход свободен

Културен център "Тракарт“ /бул. "Цар Борис III-ти Обединител“ 89/

Концерт на Галина Врачева – пиано /България, Швейцария/.

Програма за "Дефиле на младото вино“ - 2022

25 ноември (петък)

13 ч. - "Дионисиево шествие“, съпровождано от ансамбъл "Тракия“ и бог Дионис.

пл. "Стефан Стамболов“ пред Община Пловдив;

14 ч. - Официално откриване с участието на ансамбъл "Тракия“ и официални гости. Отваряне на първата бъчва от бог Дионис. Началото на Стария град /ул. "Съборна“ 2-4/. При лошо време на Римския стадион;

14 ч. - Начало на винените дегустации;

16 ч. - Научна Точка - Забавни експерименти с компонентите на виното /Фондация Елизиум, Стария град, ул. "Душо Хаджидеков“ 2/. Подходящо за деца до 12 години;

Очаквайте музика и танци във фестивалните локации;

18 ч. – Край на винените дегустации в Стария град.

26 ноември (събота)

11 ч. - Начало на винените дегустации в Стария град

11 ч. - Виртуална презентация "Докосване до Майстора“. Щанда на "БМ Вижън“ в Балабановата къща. /Повторение в 16:00 ч./;

12 ч. - Нарисувайте картина с вино. Водещ на майсторския клас ще бъде Филип Нигохосян. Посетете щанда в 17 ч. и се насладете на изобразителното изкуство с чаша вино. Площад Атанас Кръстев /Лапидариум/;

13 ч. - Презентация на тема "Професия Дегустатор“ с доц. Христо Спасов. Къща "Иван Черноземски“;

16 ч. - Класически концерт на Серж-Етиен Фрайтаг, баритон (Швейцария) и Андреа Йермини, пиано (Швейцария). Къща "Иван Черноземски“;

Очаквайте през целия ден във фестивалните локации изпълнения на девическа хорова формация "Евмолпея“;

18 ч. - Край на винените дегустации в Стария град.

19 ч. - Класически концерт с чаша вино, фестивал "Тримонтиада“. Първо студио на Радио Пловдив.

27 ноември (неделя)

11 ч. - Начало на винените дегустации в Стария град;

12 ч. - Класически концерт на квартет “Пезанте" - Шостакович - Квартет № 3. /Фондация Елизиум, Стария град, ул. "Душо Хаджидеков“ 2/;

14 ч. - Представяне на проекта на Съюза на енолозите в България "Създаване колело на аромати на вино от сорт Мавруд“ с Ламбрин Топузлиев. Къща "Иван Черноземски“;

18 ч. - Край на винените дегустации. До нови срещи.

Още активности по време на "Дефиле на младото вино“:

Интерактивен Радиофестивал “Тримонтиада". Събитието ще се проведе в първо студио на Радио Пловдив /ул. "Найден Геров“ 8/. На 26 ноември /събота/ от 19 ч. и 27 ноември /неделя/ от 16 ч.. Вход свободен.

Гледайте безплатно най-новият филм за Атанас Кръстев – Начо Културата - "Сто години хвърча по камъните" в следните обекти на Общински институт "Старинен Пловдив": "Балабанова къща“, Галерия "Златю Бояджиев“, Къща "Недкович“ /без неделя/. Работно време от 9 до 17:30 ч.

Фондация "Елизиум Пловдив“ /Стария град, ул. "Душо Хаджидеков“ 2/ Ви кани да разгледате сборна изложба "Живописни вдъхновения и посоки отвъд формата“.

Партньори и приятели: "Михалково“ АД, "Енко Пластикс" ЕООД, Фондация "Пловдив 2019", ETNHost, Регионален Исторически музей – Пловдив, Регионален Етнографски музей – Пловдив, Държавна опера "Пловдив“, Галерия "Джуркови“, Ресторант "Филипополис“, Сдружение "Бизнесът за Пловдив", Клуб ЕНДЖОЙ, Музикален фестивал "Тримонтиада“, Семеен хотел "Вила Флавия“, Девическа хорова формация "Евмолпея", Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р А.Златаров“ и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника – Пловдив.

Медийни партньори: Катра ФМ, БНР – Пловдив, БТА, Plovdiv24.BG, Вестник "Марица“, Пловдив Онлайн, Fest-bg.com, Bgtourism.bg, Framar.bg, СОЛ "Комюникейшънс“, Wine Tour Maker, Winetours.bg, Лицата на града, How2Plovdiv, Филибето.
Следете всички новини на агенция "Фокус" и чрез:
facebook
Google Новини
Всичко важно от ефира на радио "Фокус" слушайте и в нашите подкасти в:
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Анкета
"За" или "против" запазването на паметниците на Съветската армия в България?
За
Против
Не мога да преценя

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 050

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж) Избори 2023

тел.: 0882 801 001

sales@focus-news.net
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.