За четиринадесета поредна година винопроизводители и винолюбители се срещнаха на  "Дефиле на младото вино“ в Пловдив. Опашки от желаещи да дегустират се извиваха пред Възрожденските къщи в Стария град. Първият рекорд бе 15% -ният ръст на участниците – 67 в сравнение с този от 2021 г. – 59. Организаторите на събитието отчетоха и рекорден брой дегустации,– над 102 хил. бр. или 27% ръст спрямо най-силната досега 2021 г.

По традиция откриването бе в петък на 25 ноември. Дионисиевото шествие, съпроводено от Ансамбъл "Тракия“ събра граждани и гости на града, за да открият заедно "Дефиле на младото вино“. В ролята на бог Дионис се въплъти отново актьорът Стайко Стайков от Държавен куклен театър – Пловдив. С наздравица от новата фестивална бъчва с младото вино реколта 2022 бе даден старт на винените дегустациите. 

За трета поредна година събитието се проведе под патронажа на Министерство на туризма и за първи път с подкрепата на Министерството на земеделието.

Виненият уикенд в Стария град привлече хиляди винолюбители, желаещи да дегустират младите вина на участниците в "Дефиле на младото вино“ 2022. Метеорологичното време бе подходящо за разходка. В съботния ден в Стария град нямаше къде да падне и капка вино. Фестивалната програма бе наситена с емоции и желаещи да се включат. Презентациите на доц. Христо Спасов от УХТ и Ламбрин Топузлиев от Аграрен университет привлякоха десетки любопитни зрители. Двата класически концерта на гостите от Швейцария – Серж Етиен Фрайтаг, Андре Йермини и квартет "Пезанте“ също предизвикаха голям интерес. Най-много посетители винолюбители събра художникът Филип Нигохосян, който ръководеше рисуване с вино на Лапидариума. Над петдесет души показаха художествени заложби, като рисуваха не с какво да е, а с вино.

Дегустационен конкурс за младо българско вино "ДИОНИС", съставен от 7-членно жури от Университета по хранителни технологии - Пловдив отличи участниците с 12 "Диониса“ в категориите - млади бели, розови и червени вина. Четиринадесет винарски изби се впуснаха във дегустационната надпревара за ДИОНИСИТЕ. Сред 34 дегустационни проби, наградените са:

В категория МЛАДО БЯЛО ВИНО

ЗЛАТЕН ДИОНИС:

- Шато Копса – Совиньон блан;

- ВИ Вила Юстина – Совиньон блан х Семийон

СРЕБЪРЕН ДИОНИС:

- Росалеа ООД - Росалеа ООД

- Двор 1 ЕООД - Двор 1 ЕООД

В категория МЛАДО РОЗЕ

СРЕБЪРЕН ДИОНИС:

- Домейн Юстина ЕООД - Рубин

- ВИ Козя Грамада – Каберне Совиньон

В категория МЛАДО ЧЕРВЕНО ВИНО

ЗЛАТЕН ДИОНИС:

- ВИ Козя грамада - Каберне совиньон

- Винарска изба НОЯ ЕООД – Карменер

- Винарна Тополово ООД - Каберне совиньон

СРЕБЪРЕН ДИОНИС:

- Винарска изба Шато Копса - Каберне совиньон х Мерло х Сира

- Двор 1 ЕООД – Рубин

- Домейн Юстина ЕООД - Пино ноар х Мерло х Каберен Фран х Рубин

Чрез своя глас в дигиталното анкетно проучване, винолюбителите също отличиха своите фаворити:

- БЯЛО ВИНО – Врачанска теменуга;

- РОЗЕ – Конопане

- ЧЕРВЕНО ВИНО – Царина.

Сред посетителите на фестивала се открояваха големи организирани туристически групи от София, Варна, Бургас, Стара Загора, Видин и други градове. Засилено присъствие имаше и на чужденци от Франция, Германия, Турция и Италия.

Организатори на фестивала са "Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ "Старинен Пловдив" и Университет по хранителни технологии - Пловдив.