Една инициатива на Регионална библиотека "Дора Габе" поднася на децата от начален курс и по-малките вълнуващи емоции в четенето на книги. В Седмицата на съвременните автори на открито, сред аромата на пролет, малчуганите се докосват до света на непознати за тях творци на словото, предаде репортер на "Фокус".

В третия ден от тематичната седмица третокласници от СУ "Св. Климент Охридски" в Добрич са избрали да четат на открито книгата на Дейвид Уолямс "Най-лошите деца на света“. "Английският писател е превеждан на повече от петдесет и пет езика и е носител на множество награди за детска литература. Изпълнените с въображение истории за пет ужасни момчета и пет нетърпими момичета, забавляваха много учениците, затова и времето мина неусетно", споделят библиотечните специалисти.

Само ден преди това библиотекарите от сектор "Работа с деца" са гостували на ОУ "Св. св Кирил и Методий“ в с. Дончево. В двора на училището децата са слушали с интерес прочита на най-необичайната книга в света "Шмакофокци“ на младата руска авторка на детска литература Екатерина Рекубратска.

Инициативата Седмица на съвременните детски автори – четене на открито в училища и детски градини на интересни произведения на български и чужди писатели, е нова и е част от XVII-та Национална библиотечна седмица под надслов "Устойчиви библиотеки за устойчиво общество“, организирана от Българска библиотечно-информационна асоциация.   

В Добрич и областта литературните срещи на открито продължават с ученици и възпитаници на детски градини.

Жулиета НИКОЛОВА