На днешния 22 април, когато отбелязваме Международния ден на Земята, деца и жители от населените места в котленския балкан – Котел, Ябланово, Малко село и Тича се включиха с акции по почистване и засаждане на цветя в дворните пространства на детските си градини. С инициативи по повод празника участие взеха и техните по-големи батковци и каки от средно училище "Георги Ст. Раковски“ и творческо обединение "Дарования“ при Народно читалище "Съгласие-Напредък 1870“ и Общинска библиотека "Петър Матеев“ в Котел.

За няколко часа сръчните ръце на малчуганите успяха да разкрасят с красиви цветя пространствата, в които най-често пребивават, след което насочиха вниманието си в оцветяването на рисунки и изработването на колажи, посветени на Деня на Земята. Към подрастващите с активен труд по почистването на зелените площи и боядисването на пейки се присъединиха родители и възпитатели от градините в котленско. След поучителна презентация, служителите на читалището и библиотеката, също хванаха мотички и лейки, и заедно с децата излязоха сред дворните зелени площи. На учениците от Котел пък им показаха как да събират разделно отпадъци и да ги изхвърлят на определените за целта места, след което рисуваха колажи по темата.

Денят на Земята се отбелязва всяка година на 22-ри април. България е една от първите страни, присъединили се към тази инициатива – от 1992 година. Оттогава всяка година страната участва в отбелязването на празника и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване живота на планетата.