Общинската програма за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми се доказа в годините като един сериозен, отговорен подход. Това каза в интервю за "Фокус“ Радмила Рангелова, зам.-кмет на Община Кюстендил. По думите й създаденият през 2013 година общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания е в подкрепа и грижа за семейството.

"Надявам се, че това ще се превърне в местна стратегия в дългосрочен план. По този начин да подпомогнем колкото се може повече семейства, които се борят за рожба“, каза Радмила Рангелова.

До момента общинският фонд е финансирал процедури на 102 семейства. Предоставени са близо 248 000 лева. Чрез тези средства са финансирани 90 инвитро процедури. Родени са повече от 20 бебета.

Предоставянето на финансова помощ става по съответните правила. Кандидатстващите семейства трябва да са пълнолетни, както и да са здравно осигурени с непрекъснати здравноосигурителни права. Те не трябва да имат данъчни задължения към общината и държавата. Освен това те не трябва да са поставени под запрещение или осъждани за престъпление от общ характер. Да са семейства или лица, живеещи на семейни начала. Всеки от кандидатите трябва да е завършил минимум средно образование. Последното изискване е  да е налице доказан стерилитет.

Венцеслав ИЛЧЕВ