Проект под надслов "Изкуство за всекиго“ реализират във Велико Търново. Идеята е на куклен театър "Весел“, а финансирането е от Национален фонд "Култура“, предаде кореспондент на "Фокус“. В дейностите ще бъдат обхванати деца и младежи със специални образователни потребности, както и такива, които са с ограничен достъп до културен продукт.

"Изкуство за всекиго“ има за цел да достигне и до потребители на социална услуга от кризисен център за деца, жертви на трафик или пострадали от насилие. Те трябва да бъдат приобщени към изкуството, защото са част от нашето общество. Възпитателните и формиращите функции на театъра създават един по-спокоен и защитен от провали свят за детето, в който то може да преоткрие себе си, да се почувства уверено и можещо“, разказват от театър "Весел“.

В рамките на три спектакъла актьорите ще отправят своите послания до възпитаниците на Центъра за специална образователна подкрепа  "Свети Теодосий Търновски“ в град Велико Търново, до учениците от ОУ " Христо Смирненски“ в село Водолей, област Велико Търново, както и до потребителите от Кризисния център за деца в село Балван, област Велико Търново. Това ще бъде тяхната поредна среща с магията на кукленото театрално изкуство.

Сътрудничеството по този и други проекти е част от творческата биография на "Весел“ и е допринесло за неговото популяризиране и световно признание за търновските актьори.