Деца ще се включат в традицията по хвърлянето на кръста за Богоявление. Малчуганите ще усетят атмосферата на Йордановден, но не в ледените води на реки и водоеми, а в плувен басейн Спартак в София. Инициативата се провежда за поредна година от шампиона по плуване в ледени води Петър Стойчев, предава bTV.

"Искаме да предадем традициите на нашата християнска религия. Искаме да дадем възможност на най-малките деца, защото традицията повелява кръстът да се хвърли в открит водоем, който е студен, но децата не могат да бъдат част от това. Ние искаме да ги научим тук в басейн Спартак, за да могат да почерпят от това и един ден да се наредят на хорото в Калофер“, каза плувецът Петър Стойчев. 

Всички деца са добре дошли с родителите си да станат част от християнския празник. Температуратра на басейн Спартак е 29 градуса. Взети са всички мерки за сигурност.

"Вложили сме доста усилия да се подготвим добре, да сме конкурентни и да се целим към върха. Има около 500 души от 60 държави, сериозна конкуренция“, каза Радостин Кръстев, който ще представлява България на кралската дисциплина 1000 метра.