В проект за културно обогатяване и развитие на интересите в творческите практики на деца, настанени в социалните услуги във Великотърновска община, се включи ХГ "Борис Денев“. От културната институция в старата столица уточняват за "Фокус“, че основният акцент в дейностите е била изложбата "Градината на човека“ на художничката Анета Дръгушану, с която малчуганите са се запознали.

Проектът се разработва от група доброволци, с организатор Момчил Енчев – студенти във ФИИ към ВТУ, с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“, по програма "Творчески стипендии“ и обхваща период от три месеца на активна работа с целевата група.

Инициаторите на дейностите целят осигуряване на социално включване и подпомагане на социалната интеграция на децата, настанени в социални услуги; стимулиране на творчески интереси и познания; повишаване на информираността на обществото към хората от тази група; запознаване с подходи и процеси, протичащи в  нетердисциплинарните практики на съвременните автори.

В това издание на програмата целева група са деца на възраст 5-18 години, настанени съгласно ЗЗД с мярка за закрила в резидентна грижа в КСУДБУМУ,  Велико Търново.

За финалния етап на проекта, през месец януари 2023 година, ще бъде представена изложба, обобщаваща творчеството на младите автори за периода на проекта.