Деца от безводния Омуртаг подариха свои рисунки на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Поводът за тяхното посещение в София е Световния ден на водата. Рисунките показват ежедневието на жителите на град Омуртаг, които поради проблеми с техническата инфраструктура от години живеят с ограничено водоподаване. Някои от детските картини изразяват мечтите на учениците, когато този проблем ще бъде решен, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Министър Шишков увери присъстващите родители на децата и представители на инициативния комитет "Вода за Омуртаг", че работата по тестването на довеждащия водопровод от Пречиствателна станция за питейни води "Ястребино“ до напорните водоеми на град Омуртаг продължава. "Ще се борим докрай след ремонтите да се възползваме от този водопровод, за да осигурим вода. Критични са и лятото, и есента“, коментира регионалният министър. Обследването на тръбата продължава и в момента, поради което не може да се поеме краен срок за завършване на ремонтите и цялостната проверка на съоръжението. По думите на министъра то е изградено през 2005 г. и оттогава не е поддържано адекватно, поради което течовете от него към днешна дата са многобройни. А на този етап това е алтернативният път за осигуряване на питейна вода за Омуртаг.

Анализът на състоянието на водопровода, който министърът възложи в края на миналата година, показа, че съоръжението е негодно. Затова според арх. Шишков трябва да се изработи проект за изграждане на нов водопровод. "Възложил съм да бъдат търсени варианти това да стане с европейски средства, екипите на МРРБ и ВиК холдинга търсят варианти през кои оперативни програми е възможно да осигурим финансиране“, посочи регионалният министър.

На събитието присъстваха и заместник-министър Поля Занева и Юлия Ивкова – началник на политическия кабинет на МРРБ.