Ученици от Велико Търново са единствените у нас, осъществили разговор с екипажа на първия български научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий“, предаде кореспондент на "Фокус“. Децата се "срещнаха“ виртуално с групата, която провежда научна мисия до Антарктида и достигна остров Ливингстън.

Момичетата и момчетата са от Средно училище "Владимир Комаров“. Заедно със своите преподаватели те влязоха в ролята на географи-репортери, проследиха целия път на кораба от Варна до Антарктида и чрез журналиста Константин Карагьозов поставиха редица въпроси към екипажа. Децата питаха основно за характера и целта на мисията, за живота в открито море, за базата на ледения континент и др.

Отговорите дойдоха в навечерието на Националния празник. Класът на учителката по география Веселка Василева получи специално видео, в което бе събрано всичко, от което се интересуват младежите. А след завръщането на кораба, който вчера е отплавал от остров Ливингстън, великотърновските ученици ще се срещнат и със журналиста Константин Карагьозов.

Видеопоздраът на учениците от СУ "Владимир Комаров“ можете да видите тук. Ето и отговорът на екипажа към учениците.