Няколко интересни събития ще се проведат в Регионалния исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян в навечерието на Коледните и Новогодишните празници. Това каза за "Фокус“ Анна Болгурова – музеен педагог в културната институция.

"Мероприятията започват на 9 декември, когато с петокласници от ОУ "Проф. д-р Асен Златаров“ и ОУ "Стою Шишков“ ще направим първо коледни играчки и след това ще украсим в залите на музея двуметрова елха. За първи път при нас ще се украси коледно дърво, а инициативата е наречена "Елхата на децата“. Тя е съвместна с община Смолян и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни“, поясни Болгурова.

Тя допълни, че през цялата следваща седмица в музея в Смолян ще се осъществи традиционното ателие за направа на родопски сурвачки. В него се очаква да се включат близо 200 деца от различните учебни заведения в града.

На 15 декември ще има специален коледен концерт на деца от втори и трети клас от ОУ "Иван Вазов“ с вокален педагог Соня Цветкова. Ще има танци под ръководството на Русанка Бодурова и сценка изпълнена от децата, с ръководител Мария Бабаджанкова. "Децата ще се изявят по Национална програма "Заедно в изкуството“. Ще има гости и родители, а след това всеки, които иска пак ще може да се включи в ателието за родопска сурвачка и да си тръгне с нея от музея“, каза още музейният педагог.

Нели ГЕРГЬОВСКА