Ученици от Основно училище "Братя Миладинови" и Основно училище "Юрий Гагарин" в град Сливен бяха гости на президента на Република България Румен Радев, за да го поздравят по повод ромската Нова година – Банго Василий, Василица.

Гостуването в Президентството се осъществи по инициатива на Регионалния инспекторат на образованието, директорите на двете училища и Асоциацията на образователните медиатори в Сливенска област "Възход", със съдействието на Областна администрация Сливен.

"Скъпи деца, за мен е огромна радост да ви посрещна в президентската институция точно днес, в деня на ромската Нова година и празника Банго Васил, и да ви видя толкова красиви, усмихнати и организирани за този празник. Наистина е чудесно да посрещнем най-успешните ученици на двете училища - "Братя Миладинови" и "Юрий Гагарин"! Знам, че вашите успехи са радост не само за вашите родители и семейства. Те са гордост за всички нас, и най-вече за вашите учители, възпитатели и медиатори, които всеки ден правят така, че вие да ставате още по-добри, да усвоявате нови знания", каза в топлото си приветствие към талантливите сливенски деца президентът Румен Радев. "Искам да се обърна с думи на благодарност и към учителите и възпитателите. Благодаря ви за вашата всеотдайност и енергия да работите с тези млади хора. Вие им давате надежда, давате им перспектива, и това е пътят България да има уверено, достойно и успешно бъдеще. Искам да ви поздравя, че работите активно и с Областната управа, и с Общинския съвет на Сливен, защото това е наше общо усилие - на българската държава, на местната власт, на системата на образованието, да градим бъдещите личности, да подготвяме бъдещите граждани на България", изтъкна още президентът Радев.

От името на всички сливенски участници, началникът на Регионалното управление на образованието Кристиана Добрева - Станкова благодари на президента и неговата администрация за поканата и изтъкна приноса на директорите на двете училища - Митко Митев и Галя Илиева, и на председателя на Асоциацията на образователните медиатори в област Сливен - Любомир Иванов, за реализирането на инициативата.

Пред президента Румен Радев двете сливенски училища, в които се обучават деца от ромския квартал "Надежда", се представиха с общата художествена програма, подготвена с много професионализъм, интелект и вкус от преподавателите Пепа Янева, Таня Михайлова, Добринка Тодорова, Марина Данева и Теменужка Атанасова. В нея взеха участие седмокласникът Тодор Божидаров - възпитаник на проекта "Музиката вместо улицата" на маестро news pic 2
©
Георги Калайджиев, талантливата четвъртокласничка Миглена Димитрова и чаровните малки танцьорки от танцовото студио на Основно училище "Юрий Гагарин", както и артистична формация от Основно училище "Братя Миладинови", която представи великолепния си спектакъл - възстановка на българския обичай Коледа, заедно с традиционните коледарски наричания за здраве и берекет, които бяха изпълнени от сборна коледарска група от Шесто и Осмо училище. Посещението на сливенските деца в Президентството завърши с подаръци, снимки и сърдечен разговор с президента Румен Радев.

"Президентството е една от най-важните институции в България. Гостуването ви тук е резултат от вашите усилия, от вашето усърдие. По този начин се постигат най-хубавите и трайни неща в живота. Никога не забравяйте, че постиженията ви са резултат и от труда и силното желание на вашите учители да развиват дарбите ви. Запомнете този момент и се гордейте с него", се обърна към децата областният управител Минчо Афузов. Той бе гост на събитието заедно със заместник-областният управител Антоний Андонов. От името на Областна администрация те връчиха на президента Румен Радев пакет документи и молба за съдействие по казуса с продължаване на патронажните грижи за бременни и деца до 3-годишна възраст в област Сливен.