Януарската работилница за деца на Регионален исторически музей – Кюстендил е посветена на Освобождението на Кюстендил от османско владичество, станало факт на 29 януари 1878 година. Това каза пред Агенция "Фокус“ Мирослава Таскова, експерт "Връзки с обществеността“ към културния институт. По думите й заниманията включват апликации на униформи от Руско-турската освободителна война – опълченска и руска, и изработване на 3D изображение на генералска униформа от Лейгвардейски егерски полк, части от който освобождават града.

"Работилницата предлага и интерактивни игри като подреждане на пъзел с емблематични картини, посветени на събитията от периода 1877-1878 година, и обличане в дрехите на българските опълченци. Специални образователни помагала въвеждат малките посетители в темата и ги запознават с освободителите на града“, каза Мирослава Таскова. 

По думите й по този начин децата се докосват до тази част на историята, работейки с ръцете си, получават тази нова за тях информация.

"Надяваме се чрез емоционалното докосване, което те получават по време на тези занимания да могат да запомнят важността на тези събития“, допълни Таскова.

Венцеслав ИЛЧЕВ