За трета поредна година в смолянското село Смилян ще се проведе инициативата "Ваканция на село в Родопите“. Това каза за "Фокус“ организаторът Антония Чиликова. Инициативата се провежда заедно с Милкана Йорданова – собственик на мандрата в селото, в която се настаняват и децата по време на планинския лагер.

"Идеята за провеждането на Ваканцията в Родопите се роди по време на пандемията, когато бях в Смилян заедно с децата си се заговорихме колко хубаво би било да можем да направим в мандрата – в тази хубава селска къща, лагери за децата, където те да се докоснат до селския живот с неговата красота. Да им разкажем за традициите на Родопите, да могат да се разходят в планината на чист въздух и да получат представа за едно свободно детство с много игри и интересна програма“, разказа за началото Чиликова.

Тази година смените ще бъдат две – от 26 юни до 2 юли и от 31 юли до 6 август, като все още има свободни места, но бързо се запълват. По думите на Чиликова в лагера може да се запишат деца от 8 до 14 години. "Той е много подходящ например за деца, които си идват през лятото на гости при баба от чужбина. Имали сме няколко такива деца. Те успяват да научат много повече за България, за Родопите, за нашите традиции и да се докоснат до родината и да донесат със себе си един незабравим спомен“, допълни организаторът на инициативата.

Тя посочи, че децата се настаняват в къщата с мандрата, която е с разкошен двор. Там те освен да се хранят с хубава домашна храна, ще опитат и много продукти от тази мандра. Всеки ден в едноседмичната програма е различен и е наситен с много  интересни дейности. "В един от тях ще научат повече за мандрата, те самите ще участват в избиването на масло с бурилка, както го е правила баба им едно време, ще опитат от вкусното масло, която сами са избили и ще подквасят млякото. Ще има и други занимания като "Плаж и джапане в близката река“, "На лов за рибки и попови лъжички“, "Кулинарно ателие“, "Разходка в гората“, "Търсене на диви гъби и билки“. Ще имаме и един много специален ден, който е "Разходка в миналото“ до местността със запазени траншеи от Балканската война и там ще им разкажем за освобождението на Родопите“, добави Чиликова.

В програмата се включва и Илия Годев от местното читалище в село Смилян и заедно с него децата ще успеят да се потопят в разкази за миналото на Родопите. Той ще разкаже много интересни неща, свързани с този край.

"Надяваме се наистина децата да успеят да запазят в сърцата си една любов към историята и красотата на Родопите, на Смилян. Неслучайно искаме да им покажем и красивия каньон, който ще преминем с лодка и това ще бъде още едно приключение. Ще имаме пикници и много свободно време, в които ще има и интересни игри от близкото минало. Ще дадем на децата възможност да си направят турнири по народна топка и футбол, но искаме да покажем и за старите български игри като "Замръзванка“, "Кральо-портальо“, "Капитане, капитане“, "Стражари и апаши“, защото много ми се иска децата отново да се научат да играят“, отбеляза Чиликова.

Тя акцентира и на това, че за нея най-големият подарък и доказателство за това, че са се справили с това да заинтригуват децата е, че те буквално забравят за телефоните. Ентусиазират се от игрите и красивия двор и използват всеки един момент за игри и приключения. Това е една от нашите основни цели – децата да играят, да се махнат от телефоните и най-вече да бъдат деца, каза още организаторът на планинския лагер.

Нели ГЕРГЬОВСКА