Юни месец в Пловдив започва с Детския фестивал на знанието и движението ,,Пловдив 2024". Фестивалът е организиран от Народна Библиотека ,,Иван Вазов"- Пловдив, Съвместно командване на специалните операции – Пловдив(СКСО), ОД МВР-Пловдив, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Пловдив, "Асоциация за социална, здравна и правна помощ" и Клуб за планинско-приложни спортове "АГАРТА" – Пловдив, съобщиха от СКСО.

На 1-ви и 2-ри юни /събота и неделя/, от 10 до 16 часа, в "Цар-Симеонова градина" в Пловдив на алеята между Библиотеката и "Пеещи фонтани" децата и близките им ще имат възможност да чуят интересни лекции, да видят и участват в демонстрации, да се ориентират с компас, да влязат в ролята на спасител, пожарникар, полицай, художник, както и да опознаят вертикалния свят на алпинизма. 

В рамките на този фестивал, децата ще видят каква е връзката между знанието и движението, как наученото в библиотеките може да бъде практически приложено навън, как да култивираме здрав дух в здравото тяло, как да живеем активно, как безопасно да взаимодействаме с природата и околната среда, като се придвижваме по правилата и безопасно. 

В рамките на фестивала ще има и пункт за скално катерене, в източното подножие на хълм Бунарджика /до църквата "Св.Св. Петър и Павел"/. Там Алписйки клуб Пловдив ще помогнат на желаещите деца да почувстват удоволствието от скалното катерене. 

Клуб за планинско-приложни спортове АГАРТА – Пловдив,  ще осигури възможност на децата да се запознаят с вертикалния свят на катеренето и да се изкачат на 45-метровата сграда на Библиотека "Иван Вазов". СКСО ще участва в осигуряването на безопасността на изкачването на Библиотеката и експонирането на парашутно оборудване при Виенския павилион, занимание по ориентиране. 

За изкачването на Библиотеката екипировка е осигурена от Българска федерация по спелеология, а в осигуряването на безопасността  ще участват още  Пещерен клуб Стринава – Дряново и Пещерен клуб – Казанлък. 

Сдружение Аварийно спасяване – Пловдив, ще демонстрира техника и оборудване за градско спасяване и спасяване в сложни терени (вкл. Първата в България офроуд линейка, купена и оборудвана с дарения). Екип огнеборци от Първа районна служба към РДПБЗН - Пловдив ще очаква малчуганите и техните родители, в своя пожарен автомобил. 

Червеното возило ще бъде позиционирано в началото на пешеходната алея до библиотека "Иван Вазов" в Градската градина, до Пеещите фонтани. Желаещите ще могат да се запознаят с тънкости на професията, а по-любознателните ще могат да видят и докоснат отблизо специализираното оборудване, с което огнеборците работят, ще могат да влязат в ролята на пожарникари или водачи на автомобила със специален режим на движение.

Областна Дирекция на МВР ще организира Пункт за експониране на сили и средства на Специализираните полицейски сили, ще представи снаряжение и екипировка. Само на 1 юни от 11.00 часа  ще има  демонстрации със следови кучета и кучета работещи по линия на наркотрафик и антитероризъм. Демонстрации на дейности по установяване и откриване на наркотични и взривни вещества, запознаване с работата със следово куче на  тревните площи откъм ДНА, в края на алеята.

На Пункт за обучение и представяне на информация за безопасност на движението, на  Алеята до "Пеещи фонтани" Пътна полиция - Пловдив ще припомни правилата за управление на велосипеди и тротинетки, пресичане на кръстовище и правила за безопасно придвижване. Ще се припомнят правилата за движението и безопасно поведение за всеки пешеходец и пътник в автомобил. 

Децата ще могат да се запознаят и с авиационен тренажор за летателни средства (самолети, хеликоптери, дронове), който ще даде възможност на деца лично да уравляват летателно средство.  Авиотренажора ще е позициониран в основната сграда на Бибилиотеката и е осигурен от Катедра "Въздушен транспорт“ при Технически Университет – София.