Деца и младежи стартираха в първите два дни на лекоатлетическо събитие "Видин Рън", предаде репортер на "Фокус“. То е част от четиридневното лекоатлетическо събитие "Рън България“, посветено на 100-годишнината на българската лека атлетика.

В спортната надпревара в крайдунавския парк се включиха деца от видинските училища – на възраст от 6 до 11 години. Ученици от 1-ви до 5-и клас на СУ "Цар Симеон Велики", СУ "Петко Рачов Славейков" във Видин и ОУ "Христо Ботев"- Дунавци, бяха разделени на 6 отбора и се състезаваха в различни дисциплини и игри, състезаваха се и в щафетно бягане ( 2х30 м) по 6 трасета. 

"Целта е да популяризираме активния начин на живот. Днешната младеж е трудно да привлечем, да ги откъснем от телефоните и компютрите. Надяваме се с организираното състезание в различни спортни дисциплини от лека атлетика да създадем интерес у децата, да предизвикаме желание и малчуганите да се запишат да тренират лека атлетика, да започнат редовни занимания, за което има чудесни условия във Видин", сподели за "Фокус“  Антон Бонов от Българската федерация по лека атлетика.

Състезанията продължават и днес във Видин с надпревара за малко по-големи ученици, от 11 до 14 години в турнир " А1-Атлетика за младежи“, които се провеждат в закритата лекоатлетическа писка в града.

В събота е стартът на международния лекоатлетическия турнир за юноши и девойки "Дортикум", който ще събере над 220 участника от цялата страна и чужбина.

В неделя е стартът на "Видин Рън"- маратонско бягане на две дистанции - 6 километра  и 1,3 км., които преминават около най-големите забележителности на

Видин.

Всички събития са посветени на 100-годишнината от създаването на българската лека атлетика. Точно преди век български лекоатлети участват за първи път на олимпийските игри в Париж. 

Събитието се организира от Българската федерация по лека атлетика, "Рън България“ и Спортен клуб "Радуканови“, със съдействието на община Видин.

Събитието е част от веригата "Рън България и в спортния фестивал, посветен на "царицата на спортовете"- леката атлетика, се очаква да участват над  2 000 състезатели от различни възрасти, каза Мирослав Радуканов, главен треньор и собственик на СК "Радуканови“.