"Бих искал да донеса част от Виена с мен в Добрич. Франц Шрекер също е бил цигулар като мен и е написал произведението, което ще изпълним (Интермецо оп. 8), когато е бил много млад. Досега е представяно само във Виена и затова реших, че мога да го представя и на публиката в Добрич". Това заяви на пресконференция гост диригентът от Австрия Давид Холцингер, предаде репортер на "Фокус". Утре вечер от 18:30 ч. в Огледална зала "Нели Божкова" Български камерен оркестър (БКО) - Добрич ще изнесе празничен концерт под диригентската палка на Давид Холцингер по повод Международния ден на жената. Той гостува в добруджанския град по покана на общината.

Още в началото на разговора Давид Холцингер сподели, че много харесва Добрич и отправи думи на благодарност за поканата да гостува. След репетициите досега с БКО - Добрич диригентът очаква фантастичен резултат и това е, по думите му, заради изключителния усет на добричките музиканти, които възприемат всеки един малък детайл и са невероятни професионалисти. 

Франц Шрекер е късно романтичен австрийски композитор, който още в младите си години печели признание в музикалните среди със своите добре структурирани произведения, отбеляза диригентът. БКО - Добрич предстои до края на сезона да представи още австрийски композитори и творби от този музикален период.

В програмата утре вечер ще прозвучи Симфония за струнен оркестър № 9 на Феликс Менделсон. Произведението е написано, когато той все още е бил тийнейджър, отбеляза Давид Холцингер и допълни: "Затова симфонията носи пролетно настроение, което подхожда чудесно на сезона, който настъпва". 

Идеята в избора на третото произведение в програмата (Бела Барток – Дивертименто) е била оркестърът да представи нещо, което досега не е изпълнявал. Първата и третата част първоначално са били замислени като сатира, посочи Давид Холцингер. Любопитен факт е, че втората част е написана по време на Втората световна война, когато Германия напада Полша. И тъй като съпругата на композитора е бил еврейка, той се е страхувал за живота й и това се е отразило на творбата. Изборът на произведението е свързан и с утрешния празник на жената.

Давид Холцингер е от новото поколение австрийски диригенти, които сега навлизат на сцената, каза по време на пресконференцията Арто Чифчиян, диригент на БКО-Добрич и допълни: "Талантлив, многообещаващ диригент, от когото очакваме много хубаво бъдеще и развитие". 

На 10 май в Добрич ще гостува още един диригент от Австрия, много известен както в своята страна, така и в Европа. Това е Мартин Зигхарт, който ще изпълни едно от най-трудните произведения в късно романтичната австрийска музика - "Просветлена нощ" на Арнолд Шьонберг.  

Жулиета НИКОЛОВА