Дават над 1 млн. лева за подмяна на уличното осветление в дупнишките села, съобщиха от пресцентъра на Община Дупница. Общината е одобрена по проект за цялостна подмяна уличното осветление в 6-те големи села. През 2019 година, проектът бе входиран за кандидатстване по " Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство", известен у нас като "Норвежката програма". Заради Ковид-ситуацията в света, временно не бяха разглеждани проекти, а впоследствие от 107-те подали общини бяха одобрени 20, като община Дупница бе сред резервите, като едва няколко от чакащите са одобрени.

Стойността на проекта, е за над 1 млн. лева и е изцяло безвъзмездно финансирането. "Получихме официално писмо, че сме одобрени за проекта. Най-общо казано той включва цялостна подмяна на уличното осветление в Яхиново, Червен брег, Крайници, Самораново, Бистрица и Джерман с ЛЕД-осветление, както и допълнителни дейности. В следващите дни ще трябва да направим калкулация на разходите по проекта, тъй като заложените цени са действащите преди 3 години и ще вземем решение как да процедираме", обясни кметът на общината инж.Методи Чимев. Партньор на община Дупница по проекта е "GREENZONE AS" - Осло (Норвегия).

Дейностите са: демонтаж на съществуващи осветители, проводници и кабели, доставка и монтаж на нови осветители, проводници и кабели, доставка и монтаж на съоръжение/я за производство и съхранение на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление в система за външно изкуствено осветление, извършване на строително монтажни работи, пряко свързани с реконструкцията на системата/ите за външно изкуствено осветление, демонтаж на съществуващи средства за управление, доставка и монтаж на нови средства за управление, измерване и контрол, в т.ч. въвеждане или свързване към съществуваща система за автоматизация и управление на системата за външно изкуствено осветление.