С женска двугърба камила се похвалиха от зоокъта в Павликени. Дара е най-новият обитател на парка и вече втора седмица радва жителите и гостите на града, предаде кореспондент на "Фокус“. Името на животното не е избрано случайно, то показва, че камилата е закупена чрез дарения от посетителите на зоопарка.

Дара е на възраст около една година. Още с пристигането си тя с любопитство огледа новия си дом и се запозна с новия си другар Дарко – мъжки екземпляр от същия биологичен вид. Така вече е изпълнена и препоръката на биолозите животните в зоопарковете да се отглеждат по двойки.

Дара беше посрещната от гледачите в Зоокъта с плато с любимите й храни – моркови, ябълки и червено цвекло. В дневния й режим, както и на Дарко, са включени жито, царевица и люцерна, и концентриран фураж.

Двойката камили имат своя просторна клетка, специално построена за тях, с непрекъснато течаща вода и навес, където се подслоняват. Клетката е направена по изискванията на Министерството на околната среда за три животни, така че след години спокойно ще приюти и поколението на Дара и Дарко.

Зоокът Павликени е единствената зоологическа градина в област Велико Търново. Показани са над 200 животни от 40 вида, сред които кенгуру уолаби, лами, мечка, вълци, маймуни, птици ему и нанду, богата колекция от фазани и др. Зоокътът е отворен всеки ден. Входът е свободен.