За дванадесета поредна година се случи дарение на томове книги за регионалната библиотека в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Събитието се състоя в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“. То е в навечерието на Деня на българските библиотекари и на светите братя Кирил и Методий. Книгите са от продукцията на издателство "Захарий Стоянов“, а основният дарител е Бойко Недялков.

Някои от най-значимите заглавия бяха представени от директора на издателството Иван Гранитски в присъствието на техните автори. В срещата участваха професор Иван Маразов, художникът Ивайло Мирчев и поетът Боян Ангелов. Зам.-кметът на Община Кюстендил Виктор Янев. 

"Тези дарителски жестове отиват отвъд цифрите и отвъд обикновените подаръци на книги. Те са една грижа за духовността. Когато е насочена към нашата библиотека, към нашия град, към четящата публика – то е още по-отговорно и още по-трогателно“, каза директорът на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“ София Пейчева. Тя посочи, че дарителството е устойчиво и отговорност за едно по-устойчиво общество.

От своя страна директорът на издателството Иван Гранитски посочи, че всяка година дарението обхваща между 300 и 400 тома, а дарените книги вече наброяват повече от 5000.

"Писменото слово и езикът са изключително важни. Словото е в основата на мисленето. Езикът е в основата на емоциите и на абстрактното мислене“, каза дарителят Бойко Недялков.

Венцеслав ИЛЧЕВ