По-голям е интересът сега, в сравнение с миналата година, към декларирането на доходи в НАП , съобщават от офиса на приходната агенция в Шумен. Ако към 31 януари 2022 г. подадените годишни данъчни декларации за доходи са били 839, то тази година към същата дата те са близо 1200. Облекченията за деца са водещи в приетите декларации от служителите в офиса. Малко над 75 на сто от общия брой формуляри са именно за възстановяване на суми за отглеждането на едно или повече непълнолетни деца, съобщиха от НАП.

В офиса на НАП в Шумен са приети 826 декларации, 303 формуляра са подадени чрез през Портала за е-услуги с персонален идентификационен код /ПИК/ или с електронен подпис /КЕП/, 24 са изпратени чрез лицензиран пощенски оператор.

От офис Шумен напомнят, че най-бързо и лесно подаването на данъчни декларации става онлайн с ПИК или КЕП, без да е необходимо лично посещение на място. Гражданите, които разполагат с ПИК или електронен подпис, могат да ползват всички предоставяни от НАП електронни услуги през Портала за електронни услуги на НАП. Потребителите, които нямат издаден персонален идентификационен код от НАП, но желаят да се сдобият с такъв, могат да получат подробна информация в сайта на приходната агенция, Фейсбук страницата на ведомството, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефони: 0700 18 700 или 02/9859 6801 и имейл: infocenter@nra.bg.