Хората в пострадалите села вече се поуспокоиха. Реално, те бяха по-притеснени  вчера, но днес, като виждат, че машините работят там, са по-спокойни. Това каза за Агенция "Фокус" зам.- кметът на Карлово Данка Люртова.

Тя обясни, че наносите от обилните дъждове тези дни наистина са много в определени участъци и трябва да се премахнат, защото са предпоставка за нова опасност. Иначе вече е спряло да вали. 

В момента няма хора, които да се оплакват, че нещо им липсва, каза още Данка Люртова. По-възрастните са напуснали домовете си и са при своите деца.

20-те милиона, за които министър Шишков каза, че са осигурени от държавата, са парите за пътищата между засегнатите села, по проекти на община Карлово. 

Министърът е обещал, че ще помага с каквото трябва още и е похвалил общината, че са били взели навременни мерки.

"Докато не се укрепи дерето, ние нищо друго не можем да предприемем", каза още Данка Люртова.

По мнението на зам.- кмета по строителство, нещата няма да станат бързо, процесът по закон е бавен. Освен предпроект, ще трябва да се изчака и строително разрешение, което да влезе в сила, след това трябва да се избере изпълнител. И чак след като изтече срокът за обжалване, може да се започне работа. Ако има обжалване на поръчките, обаче, това ще отнеме месеци. 

От общината също искат нещата да станат по-бързо, но трябва да се спазват правилата. 

За всички обвинения относно прозрачността на изразходваните средства и искания за проверки Данка Люртова посочи, че това са политически говорения. Реално общината е била 90 дни на терен и вече силите на администрацията са на изчерпване. Не знаят докога ще издържат. Всички останали 9000 души на общината са останали без обслужване на практика. 

"Да излязат и да кажат те какво са помогнали, вместо да пращат сигнали до прокуратурата и да блокират работата на общината", призова тя.   

"Има си обществен съвет за тази дарителска сметка, на която искат проверка. Тази, която иска разследване, е член на този съвет, тя реално иска да бъде разследвана", каза Люртова.

"Каквото и да прави общината, всичко се блокира от няколко души, които преследват политически цели. Едната се кани да става кмет на общината, другата се кани да става кмет на Каравелово", посочи още Данка Люртова.