Община Карлово изготви проект, но за да започне реалното почистване на речното корито в рисковите участъци, още се чака разрешение. Това каза Дани Каназирева, бившият областен управител на Пловдив, във вечерния блок "Това е България“ на Радио "Фокус“.

Но по думите й реално, за да започне самото почистване на дадена река, кметът следва да изготви проект. "Община Карлово изготви такъв проект, съгласуван, но за да започне реалното почистване, следва да бъде издадено на база подписаните от мен тогава като областен управител документ и одобрен и съгласуван проект, следва да се издаде разрешение от "Басейнова дирекция“, от РИОСВ Пловдив, от тези институции, които отговарят пряко. За съжаление даже 2 години и нещо по-късно такова разрешение не е издадено.

 Тя отбеляза, че 2 месеца след като е подписала документите, бяха първите редовни избори 2021 година. По думите й обаче има хаос, който съществува вече втора година в управлението на страната.

"Липсата на стабилност в страната рефлектира и на регионално ниво. На областно ниво, мога да говоря за Пловдив, че нито един проект не се придвижва вече втора година. А тези, както в случая, отлежават и чакат с години“, отбеляза Каназирева.

По думите й почистването на река, на база на необходимите документи, се чака с години. "Както при река Стряма, виждате, че кметът чака 2 години и все още няма разрешение при действащо споразумение с областна управа от 2021 година. Същото е и положението с Община Стамболийски. Договорът за депото при село Цалапица, доколкото знам все още не е влязъл в сила, който съм подписала, и все още нямат издадени разрешения“, даде пример Каназирева.

Бившият областен управител на Пловдив каза още, че много пъти тези институции се оправдават с обжалвания на процедурите. "Категорично не съм съгласна, не го приемам като оправдание, защото законът допуска предварително изпълнение когато има констатиран риск. А такъв констатиран риск и в двата участъка както при Карлово, така и тук, са констатирани от над 9 държавни институции“, подчерта тя.

 "Целият този хаос, това безвремие, последната година-година и половина блокира още повече държавите институции, доведе до забавяне на абсолютно всички проекти – нито един реализиран, нито един започнат“, добави Дани Каназирева.

Цоня СЪБЧЕВА