Председателят на Общинския съвет на Българския червен кръст /БЧК/ в Русе Алисе Муртезова бе удостоена с грамота от областния управител Данаил Ковачев. Отличието се дава за съществения ѝ принос към развитието на организацията и насърчаване на доброволчеството. Припомняме, че многократно и в лично качество тя е подпомагала редица значими каузи. Почетната грамота бе връчена на Алисе Муртезова от Данаил Ковачев по време на провелото се по-рано днес Отчетно общо събраните на организацията, на което присъства и заместник областният управител Георги Георгиев, съобщи ОА-Русе.

"Отиващата си вече 2023 година със сигурност не беше лека, но въпреки предизвикателствата и многото задачи, които трябваше да бъдат изпълнени, Вие отново бяхте пример за отговорност и всеотдайност. Поздравления за това, че за пореден път допринесохте за утвърждаването на водещи ценности като хуманност, солидарност и взаимопомощ. Вие действително сте хора с изключително отзивчиви сърца, готови да помогнат във всеки един момент на попадналите в беда. Считам, че в условията на динамично променящия се свят, глобалната солидарност трябва да бъде наш постоянен спътник", каза в обръщението си към присъстващите Ковачев.

В рамките на събранието бе посочено, че по проект на Върховния комисариат на ООН за бежанците и УНИЦЕФ е изграден Център за подкрепа на бежанци "Blue Dot", който е ситуиран в къщата на БЧК, намираща се на ул. "Гурко" 10. На място там се оказва психосоциална и хуманитарна подкрепа, както и връзка с образователни, здравни и социални институции. От началото на годината до днес подкрепа е оказана на близо 1700 души. Същевременно активно се работи и за оказване на подкрепа на бездомни и скитащи се хора.

От БЧК работят постоянно на терен, извършват обходи за установяване на лица в нужда, като им се предоставят топла храна и напитки. Общо подпомогнатите са 45 души, които се водят като бездомни или скитащи. От организацията провеждат и куп други инициативи. Сред тях са провеждането на курсове за първа долекарска помощ за водачи на моторни превозни средства, както и по водоспасителна дейност, а също и за реакция в екстремни условия.

Над 1300 кандидат-водачи от януари насам са преминали през обученията за първа долекарска помощ. Подобни обучения са правени и в различни фирми, за да могат служителите да знаят как да реагират в случай че техен колега има нужда от подобно съдействие. От тази възможност са възползвали повече от 400 души. Същевременно от Българския младежки червен кръст в Русе до момента са събрали близо 2000 лева по фонд "Милосърдие". Освен това по Коледа, Нова година и Великденските празници се подготвят хранителни пакети за семействата и децата в риск на територията на община Русе, а също така средства се насочват и към осигуряването на топъл обяд за деца в тежко социално положение. По последни данни членовете на БЧК в община Русе са около 2750.

На събитието присъстваха заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев, редица представители на местната и държавна власт, както и изпълнителния директор на Русенската католическа организация "Каритас“ Стефан Марков. На събранието присъстваха още директорът на Регионалната здравна инспекция доц. д-р Александър Парашкевов, дм, директорът на Регионалната дирекция за пожарна безопасност комисар Светослав Войчев, началникът на Районен център – 112 инж. Полина Трендафилова, директорът на Областна дирекция "Земеделие“ в Русе Владимир Тедески, който е и част от ръководството на БЧК в града, а също и председателят на Областния съвет на Българския червен кръст /БЧК/ в Русе доц. д-р Стефко Бурджиев, и директор на секретариата на Областния съвет на БЧК в града Антоанета Ябанозова.