В понеделник ще се решава дали ще дадат ваканция на учениците в Пловдив. Това съобщи за Агенция "Фокус" д-р Милена Панайотова от РЗИ. Тогава ще заседава Областният щаб и ще бъдат представени обобщените данни на седмична база.

Все пак междинните данни показват, че заболеваемостта се е повишила и от изпратените за изследване в референтната лаборатория в София проби ясно се вижда, че вече грип А циркулира сериозно в областта, като 7 от доказаните проби касаят деца от училищна възраст, посочи д-р Панайотова. До момента са били изпратени общо 77 проби, от които 23 са положителни за грип А. Засега не се установява грип Б в областта.

Според изпратените  от РУО данни до момента най-голям брой отсъстващи ученици има в общините Раковски, Перущица и Брезово – по 30%, в останалите общини са около 17-18%.

Според д-р Панайотова невинаги данните от РУО дават истинската картина на заболеваемостта, тъй като отсъствията на учениците могат да бъдат не само по здравословни причини. Така например фрапираща е разликата между отделните училища. В училище "Панайот Волов“ и "Найден Геров“ например, отсъстват около 15 % от учениците. В същото това време в езиковите гимназии отсъстващите са по 7-8%.

Седмичната справка на заболеваемостта в областта ще бъде представена в понеделник. Но по всичко е видно, че тя се повишава.

Добре е, че се забелязва обратна тенденция при по-малките деца. Там заболеваемостта е по-ниска от предходната седмица.