Далекоглед ще ни помага да видим по-добре красотите на Пловдив. Общината е заложила нововъведението в обществена поръчка за обзавеждане и оборудване на презентационния център на Небет тепе. "Фокус" припомня, че това е част от проекта "По крепостните стени на Филипопол“, осъществяващ се с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020".

Самият далекоглед ще бъде поставен на панорамна площадка и ще работи с монети. Увеличението на картината ще бъде 100 пъти, като ще бъде водоустойчив; устойчив на мъгла със 180 градуса въртене по оста. Всъщност Пловдив не разчита на подобни съоръжения по основни обекти и места, като тепетата например. Явно все пак Общината най-накрая е решила по подобие на много други градове в страната и чужбина да осигури подобна възможност за жителите и гостите на Пловдив.

Според плановете Бакаловата къща е мястото, което ще играе ролята на презентационния център за Археологически комплекс "Небет тепе". В три големи стаи с традиционен възрожденски интериор ще се изнасят лекции, прожекции, ще се раздават информационни материали, ще се продават книжни и електронни такива.

Реставрираната възрожденска сграда е с напълно завършени интериори. В нея на първия етаж ще бъде обособена зала за прожекции за до 18 човек, която ще разполага с мултимедия и екран.

Допълнително ще бъде осигурено и друго техническо оборудване, което да обезпечи ролята му на презентационния център, ще има и музейна експозиция.

Поръчката е на стойност 118 000 лева, а срокът за участие на фирмите е 16 март.