Първо издание на еко инициативата "Маратон на чистотата" по инициатива на украински бежанци се проведе през уикенда в курортното село Кранево, което се намира недалеч от Албена, предаде репортер на "Фокус". Основни организатори са украински тийнейджъри от проекта "Криле за нашите деца". Те предлагат всяка неделя да се почиства от доброволци територията на крайморското село.

Ръководител на инициативата е Наталия Кузменко, един от защитниците на правата на украинските бежанци от войната. Предвижда се всяка неделя да се почистват от отпадъци централни улици, плаж и горската зона в Кранево. Към инициативата са се присъединили и местни хора. Участниците в маратона споделят в една от социалните мрежи, че събирането на отпадъци е разкрило на места и предвестниците на пролетта - първите кокичета, за радост на минувачите.

Само преди месец в същото село бе установен случай на вандализъм, извършен от трима украински тийнейджъри. За случая съобщи самият областен управител на Добрич. Обект на посегателство беше бивша почивна база, която се стопанисва от областната администрация в добруджанския град. Графити и изпочупено имущество, както и самото нахлуване в охранявата сграда предизвикаха неодумение и възмущение. Сега стартиралата инициатива  е прекрасен пример на добротворчество, грижа за природата и уважение към онези, приютили бежанците от ужаса на войната.

Жулиета НИКОЛОВА