Общински съвет – Смолян даде мандат на кмета на община Смолян Николай Мелемов, в качеството му на представител на общината в Асоциация по ВиК да депозира искане за свикване на извънредно заседание на Асоциацията, предаде репортер на "Фокус“. Докладната записка предизвика дебати в Сесийната зала, които продължиха около час и половина. Общински съветници от всички политически партии представиха становищата си по темата. Те бяха единодушни, че цената на водата в област Смолян е неоправдано висока. Разяснения направи и управителят на ВиК - Смолян, инж. Румяна Янчевска. 

Вносителят на докладната записка и кмет на Смолян заяви, че на извънредното заседание на Асоциацията ще поиска да се преразгледа бизнес плана на ВиК – Смолян и да се обсъдят възможностите за оптимизиране на разходите, за да се преизчисли цената на водата. "Несправедливо е Смолянска област да е в тройката на най-скъпата вода в страната, като се има предвид, че тук 60 % от водата е гравитачна“, посочи Мелемов.  

Бе прието и предложение, направено от общинския съветник Стоян Иванов, а именно, на заседанието да се обсъдят възможностите за оптимизиране на ВиК оператора, както и намаляване на цените на ВиК-услугите довеждане, отвеждане и пречистване на водата. Цената трябва да бъде поставена в съответствие с необходимите присъщи разходи, направени по повод довеждане, отвеждане и пречистване, като се отчете факта, че ВиК-оператора е монополист и потребителите нямат друга алтернатива, се посочва още в предложението на общинския съветник.

Докладната записка бе приета с 24 гласа "за“, 1 "въздържал се“, без "против“.

Припомняме, че кметът на Смолян, Николай Мелемов обжалва решението на КЕВР за цените в Административния съд в София, като делото все още не е приключило.

Нели ГЕРГЬОВСКА