В Кюстендил се проведе конференция на тема "Преход на възможностите – Кюстендил“, предаде репортер на "Фокус“. Присъстваха представители на централната, местната и общинска администрации, на управляващите органи на различни финансиращи програми, Фондът на фондовете, представители на работодателите и синдикатите, както и на бизнеса и неправителствените организации.

Конференцията беше открита от кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. "Винаги съм се опитвал от всеки дефект да правя ефект. По отношение на Зелената сделка дефектът вече го има. Има хора, които ще загубят работните си места и ние трябва да търсим ефекта, за да използваме средствата целесъобразно и да ги инвестираме по правилния начин, така че работните места да се запазят, да се удвоят и всички да намерят баланс – обществото и бизнеса“, каза Огнян Атанасов.

По думите на кмета средствата, предвидени за преквалификация, не са правилно насочени, специално за област Кюстендил. Той допълни, че не е логично хората да си представят, че миньорите изведнъж ще станат IT специалисти. Според Атанасов те могат да доразвият уменията си и да бъдат добри монтажници на фотоволтаици, веи проекти.

Според кмета с общи усилия всичко може да се случи, въпреки че по думите му, средствата за Кюстендил са по-малко (122 млн. евро) и все още не са започнати да се усвоят. П думите му намаляват и местата, където може да се инвестират, за да има добавена стойност.

Относно програмата за енергийно обновяване на многофамилните жилищни сгради, Атанасов е на мнение, че не може самофинансирането да е еднакъв процент за всички градове. Кметът е на мнение, че в региона трябва да се отчете енергийната бедност.

"За Кюстендил парите би трябвало да са 100% и е важно да се гледа картината на ниво области, а не ниво региони, дори на общини“, каза Атанасов.

Кметът е на мнение, че задължително трябва да бъде осигурено финансиране и за една, дори две индустриални зони, защото там е мястото, където ще се влее работната ръка. Освен това трябва да се помогне и на фирмите, които са готови да инвестират.

"Надявам се септември месец да разполагаме със средствата, за да се случат нещата и Кюстендил да е мотор на растежа. Трябва да помогнем на малките общини да се справят, защото например Бобов дол няма да се справи сам“, каза още кметът на Кюстендил.

Област Кюстендил трябва да се възползва максимално от кохезионната политика на Европейския съюз. Това заяви областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. Според него преходът към въглеродно-неутрална икономика не е достатъчно справедлив за област Кюстендил. Но регионът трябва да направи всичко възможно, за да вземе максимално от европейските средства за сближаване, които подпомагат именно по-справедливия преход.

Пред присъстващите бяха представени и резултати от проведено социологическо проучване. Според данните мерките по кохезионната политика на Европейския съюз са много слабо познати сред жителите на област Кюстендил. Европейският социален фонд и Фондът за справедлив преход са непознати за около две трети от местните жители, а Кохезионният фонд е неразпознаваем близо 3/4 от населението. 

Най-големите притеснения на хората, свързани с предстоящите промени е загубата на работни места – 83% от анкетираните се страхуват от това да не загубят работата си.