В Кюстендил стартира кампанията "ПриРода за живот – балнеология, климат, здравословно хранене, психология в помощ на репродуктивното здраве“, предаде репортер на "Фокус“. Кампанията поставя фокус върху интегрирания подход на балнеолечението, здравословния начин на живот и психологическата помощ в подкрепа на семействата с репродуктивни проблеми. На представянето на програмата присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, зам.-кметът Радмила Рангелова, Радина Велчева- основател на фондация "Искам бебе“, адв. Мария Янева- председател на фондация "Искам бебе, д-р Петя Чавеева – акушер-гинеколог, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия, д-р Георги Николов – специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина,  д-р Ангелина Недялкова – ендокринолог, специалист по хранене и диетика, психологът Елена Димитрова–Ангелова и художникът и преподавател Евгени Серафимов.

Лечебните свойства на минералната вода в Кюстендил, датиращи от дълбока древност, са ценен съюзник в битката за дете. Преимуществата на местния климат и природа, комбинирани със специфичен режим на здравословно хранене и оформяне на устойчива психологическа нагласа, допълват медицинските решения на проблема. Традициите на община Кюстендил за лечение на безплодието срещат актуалната кауза на фондация "Искам бебе“ за съсредоточаване върху превенцията, профилактиката и допълнителната грижа към репродуктивното здраве.

"Много се радвам и благодаря на кмета на община Кюстендил г-н Петър Паунов, че си стиснахме ръцете, да реабилитираме кюстендилската вода - един от начините за лечение на безплодието. Благодаря на г-н Паунов и за поканата“, каза Радина Велчева. 

"Тук е мястото, където може да се спреш и да излезеш от образа, който ти налага съвременният начин на живот. Тук може да се спреш за минута, отново да станеш човек и да съпреживееш всичко, което ни е дала природата. Кюстендил ни е дарил с вярата, с тази сила и с тези природни дадености“, каза кметът Петър Паунов.  

От своя страна зам.-кметът Радмила Рангелова акцентира върху общинския фонд за асистирана репродукция и неговата дейност за последните 10 години. За това време са отпуснати 248 000 лева от общинския бюджет. С тази сума са финансирани 90 процедури, а радостният резултат е родени над 30 бебета.

 Д-р Георги Николов говори за проблемите водещи до безплодие. "Кюстендил може да предложи лечебната вода, прекрасната природа, чистият въздух, хубавата храна – те са много важни“, каза д-р Николов.

 От своя страна д-р Петя Чавеева посочи, че балнеолечението трябва да бъде съпътстващо лечение и то може да доведе до по-добри резултати. "Има място за балнеолечение. Кюстендил е известен със своите минерални извори. Традиция в този град е да има програма, която да лекува стерилитет“, допълни д-р Чавеева.

Ендокринологът д-р Ангелина Недялкова беше категорична, че проблемът с ендокринните нарушения е много сериозна застъпен при двойките с репродуктивни проблеми. "Минералната вода в Кюстендил е изключително подходяща. Тя оказва положително влияние при лечение на възпаления, при подобряване на хидратацията на тялото. Тази алкална вода помага тялото по-бързо да се детоксикира“, коментира д-р Недялкова.

Минералните извори на Кюстендил са уникални по структура и съдържание на минерални елементи и това ги причислява към едни от най-ценните лечебни минерални води в света. Най-голямото им предимство пред останалите минерални води в България е, че повлияват благоприятно лечението на пациенти с репродуктивни проблеми.

Психологът Елена Димитрова–Ангелова посочи, че с програмата хората имат възможност да излязат от главите си, да намерят място където да се овластят, да предприемат действия на страната на здравето, в една подкрепяща среда, любовта между тях да се множи и да дава резултати.

В подкрепа на програмата се изказа и доц. Милена Георгиева – експерт по здравословно хранене и стареене, репродуктивна биология и биомедицина, Лаборатория по молекулярна генетика и стареене, БАН.

От своя страна художникът Евгени Серафимов обърна внимание на това, че Кюстендил притежава и една друга силна страна, а именно вярата.

Адв. Мария Янева обобщи, че трябва да се върнем към корените си, да се върнем при рода си. "Ние станахме като едно голямо семейство, обединени от една обща цел – да има България и да ги има нашите деца“, каза адвокат Янева.

Лечебните свойства на минералната вода в Кюстендил, датиращи от дълбока древност, са ценен съюзник в битката за дете. Преимуществата на местния климат и природа, комбинирани със специфичен режим на здравословно хранене и оформяне на устойчива психологическа нагласа, допълват медицинските решения на проблема. Традициите на община Кюстендил за лечение на безплодието срещат актуалната кауза на " Искам бебе“ за съсредоточаване върху превенцията, профилактиката и допълнителната грижа към репродуктивното здраве на българина.

Венцеслав ИЛЧЕВ