Кукерските игри са отколешна традиция. Обредните действия по време на празника имат за цел да измолят за плодородие, да проогонят злите сили и всичко негативно, събрано през зимата. В различните региони на страната обичаят се практикува по различно време – през "мръсните дни" след Коледа или в началото на Великия пост.

Според етнолози практиката да участват жени не е правилна. Първо - заради идеята за плодородие, която трябва да донесе тази маскарадна обредност, а също така заради наличието на множество символи по време на игрите, които носят същия смисъл.

Любопитното е обаче, че все повече жени се включват в обреда. Две от тях са момичета от Бургас. По-голямата е Петя – студентка на 20 години, която обясни за "Фокус", че участва в маскарада заедно със сестра си вече повече от 10 години. 

"Проявихме интерес към тази традиция покрай нашите родители, които също са участвали. Всъщност в нашата група има много момичета, които искат да се включат. По наши наблюдения такава е практиката и в други градове. Времената се менят, ценностите също. Външният вид не е от значение, нито дали си мъж, или жена. Щом взимат участие в обичаите, значи ги уважават, държат на тях и живеят с тях, предават ги - това са важните неща", заяви Петя.

По-малката – Мария, е на 15 години и учи в Музикалното училище. Смята, че никак не е страшно да играеш заедно с кукерите, щом веднъж свикнеш с причудливите образи.

"Има много комични моменти. Страшно ми се струваше, когато бях по-малка, но вече не. Дори е забавно и приятно. Посещавали сме игрите и в Благоевград. Там е по-различно – костюмите са други, ролите също. Навсякъде обичаят се изпълнява по специфичен начин, но всичко е по някакъв начин свързано", добави тя.

В неделя двете отново ще гонят злите сили. Това ще се случи в бургаския жилищен комплекс "Меден рудник", където кукерите ще играят с благотворителна цел.