Най-старото дърво на Варна - чинарът в Аспарухово, който е на над 100 години, се бори за титлата "Дърво на годината" в конкурса "Дърво с корен 2022.  Дървото е номинирано от група четвъртокласници от ОУ "Петко Р. Славейков“, с преподавател г-жа Мария Стефанова, научи "Фокус". Вековният чинар се намира в двора на бившата фабрика "Първи май", стволът му е осем метра, а височината – 18. Хилядолетното дърво е едно от петте най-стари дървета в България. Обявено е за защитен вид през 1969 г. и е включено в регистъра на МОСВ.

Конкурсът "Дърво с корен 2022“ търси най-интересните дървета в България и тази година е посветен на климатичните промени,  част от европейската инициатива “Климат на промяната" (#ClimateOfChange), която е съфинансирана от Европейската комисия в рамките на програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността).

Тя цели да развие у младите европейски граждани съзнателност и критично разбиране относно предизвиканата от климатичните промени миграция като едно от най-големите предизвикателства на глобализирания свят. Конкурсът "Дърво с корен 2022" на фондация "ЕкоОбщност" се провежда в партньорство с "Асоциация на арбористите в България“ и "Адвенчър нет".

Всеки, който иска да подкрепи каузата, може да гласува до 05.12.2022 г. на следния линк и потвърдите гласа си в електронната си поща.

Може да гласувате ТУК