Мисия "Кен“ и мисия "Бутилка“ – това са най-новите идеи на създателя на "Доброволно чистене – Велико Търново“ Влади Ванков, предаде кореспондент на "Фокус“. През уикенда той и негови съмишленици почистиха участък от около 500 метра от брега на река Янтра, който се намира в Асенова махала. Ентусиастите събраха около 130 кена, над 140 пластмасови бутилки и куп други боклуци, сред които и стар телевизор.

"Този тип чистене, който приложихме, е вдъхновен от мой приятел. Идеята е да накараме хората, които чистят такива места, не просто да събират всичко и да го мятат на сметището, а да се даде шанс на тези отпадъци, които ние наричаме ресурс, да бъдат преизползвани, рециклирани, защото тези неща са ценни материали. Някои от тях дори имат парична стойност – пластмасата и кенчетата, например. Така едновременно хората могат да помагат на природата и на себе си“, казва още Влади.

В последните години той вижда и положителна промяна у хората – чувалите с боклуци, които доброволците събират намаляват, но за нещастие все още ги има. Целта е да изчезнат напълно.

"Този участък от бреговете на Янтра чистим от над пет години. Важно е да кажем, че ние минаваме след хората, които обичат да ходят там, за да ловят риба, да ловят храната си, но не оценяват това, което природата им дава. Голяма част, дори бих казал много голяма част от рибарите оставят супер много боклуци на местата, на които се позиционират. Казвам, че това са рибари, защото нещата, които оставят са конкретно от рибарски принадлежности – опаковки от кукички, от такъми, от стръв – консервени кутии от царевицата, която използват, например. За мен е необяснимо защо го правят“, обяснява още Влади.

Освен, че събират отпадъци той и приятелите му говорят с рибарите и им обясняват защо трябва да се пази чисто. Поставили са и указателни табели.

Трудът на всички от "Доброволно чистене – Велико Търново“ е напълно безплатен. Ако искате да ги подкрепите, можете да прочетете повече за тях във фейсбук групата "Доброволно чистене – Велико Търново“ и да се включите в инициативите.

Луиза ТРАНЧЕВА