Варна е загубила десетки милиони левове заради Пловдивския панаир. Това стана ясно днес от нарочна пресконференция на общински съветници от групата на ДСБ в Общинския съвет на морската ни столица, предаде репортер на Varna24.bg.

Причината е, че преди години Варна плати на фирмата на Георги Гергов - "Пълдин Туринвест" 43 млн. лв., за да получи т.нар. "Дупка" в центъра на града, на която трябваше през 80-те години на миналия век да се построи Търговски дом, което така и не се случи. След това Варна получи от държавата 29 процента от Пловдивския панаир, точно заради "Дупката", които в края на 2021 г. апортира на управляваното от Гергов дружество "Пълдин Туринвест". Така вместо тези пари сумарно да отидат, примерно, за построяване на нова сграда на Математическата гимназия или за библиотека, то те отидоха при Гергов, за да стане мажоритарен собственик на едно от най-старите - с над 130-годишна история, международни изложения в Европа, категорични са съветниците от ДСБ в морската столица.

Те настояват акциите на Варна в Панаира да бъдат върнати на държавата. Досега Министерството на икономиката на два пъти ги е поискало, но това не се случва, допълниха съветниците. Те припомнят, че кметът на Пловдив е поискал вторият по големина град в България да ги купи купи, но вместо това морската столица ги апортира на Гергов.

Съветниците искат свикване на специална сесия на ОбС-Варна по завързания казус.

"Преди два дни внесохме искане до Общинския съвет за отмяна на апорта на варненските акции към "Пълдин Туринвест", казаха още те.

На пресконференцията припомниха, че в края на 2021 г. Общинският съвет във Варна даде своето съгласие за прехвърляне на акциите на общината в "Международен панаир - Пловдив“ на дружеството "Пълдин Туринвест“. Така морската община стана акционер във фирмата чрез апортиране на 16 314 400 обикновени поименни безналични акции от капитала на Пловдивския панаир, всяка с номинал от 1 лев.

Областният управител на Варна Марио Смърков оспорва това решението пред Административния съд във Варна, който го отменя. На 15 ноември миналата година обаче Върховният административен съд (ВАС) спира изпълнението, като приема, че областният управител не е имал правото да вкара прехвърлянето в съдебна фаза.

"Ще настояваме за обезсилване решението на ВАС и акциите на Варна да бъдат върнати на държавата", заявиха от морската структура на ДСБ и припомниха, че вчера е взето решение в Народното събрание за създаване на парламентарна комисия, която да се занимае със скандала, касаещ Пловдивския панаир и апорта на акциите, които Варна притежава в него.