Движението за права и свободи във Видин е с нови ръководители, предаде репортер на "Фокус“. Видинската общинска организация на ДПС избра за свой председател Светослав Скорчев, общински съветник в новия мандат в Общинския съвет-Видин, бивш заместник-кмет на Община Видин по строителството. Той сменя на поста досегашния Тодор Вълчев, съобщиха от  местния офис на партията.

Скорчев е син на кмета на Дунавци - Димчо Скорчев. Роден е на 25 октомври 1979 година. Магистър по Национална сигурност и мениджмънт на сигурността и отбраната. Бил е управител на фирма за пътно-строителна дейност - "ВС Транс" ЕОО. Избран е за общински съветник в ОбС-Видин от листата на местната коалиция "Земеделски народен съюз" (Български гласъ, ДПС, Българска Социалдемокрация - Евролевица).

За председател на Областната структура на ДПС във Видинско е избран Ваньо Костин. Той е председател на Общинския съвет в община Чупрене и бивш кмет на същата.

Той стана известен с това, че през 2019 г. бе показно арестуван и изведен от кметството с белезници, прекара седем месеца в ареста, от който излезе срещу гаранция от 20 000 лв. Апелативният специализиран съд го отстрани от поста кмет на община Чупрене и бе обвинен за длъжностно и документно престъпление, за продажбата на общински земи на фирми на родственици, в т.ч. и на негово недекларирано дружество. Всичките тези общински земи попадат в територията на бъдещия ски комплекс "Миджур“, за който има одобрен от Върховния административен съд общински проект. При акцията полицията намери и иззе 20 договора за продажби, повечето от които извършени без законна тръжна процедура.

От пресцентъра на Видинският окръжен съд за "Фокус“ уточниха, че по "НОХД 202/2022 г. по описа на Видински окръжен съд, образувано по обвинителен акт на Специализирана прокуратура против Ваньо Костин обвинен в извършване на длъжностни престъпления по чл.282,ал.2 във вр.ал.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК,  престъпление по чл.282,ал.2 във вр.ал.1 от НК и престъпление по чл.313,ал.1,във вр. с чл.26,ал.1 от НК, е прекратено с Определение на Видински окръжен съд от 08.11.2022 г. Делото е върнато на Окръжна прокуратура-Видин за отстраняване на допуснатите на досъдебно производство съществени нарушения на процесуалните правила, водещи до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. До момента ОП-Видин не е отстранила допуснатите съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство".