Движение "България на гражданите" (ДБГ) започна подписка за намляване заплатите на общинските съветници в Бургас, предаде репортер на "Фокус".

"Това е морален акт", заяви инициаторът Живко Табаков, бивш депутат и общински съветник. Според него по-високи заплати трябва да има за кмета и администрацията, но не и за общинските съветници. С едно от последните решения на местния парламент обаче, това ще се случи от началото на следващата година. 

"Нашата позиция е, че администрацията и кмета на община Бургас трябва да получават по-голяма заплата, защото това са хората, които представят социалните услуги и са в помощ на бизнеса. Общинските съветници са хората, които трябва да имат своите инициативи по отношение промяна на графици, по отношение на правилници и други. Личните ми наблюдения са, че през последната година и половина общинските съвети в цялата област са станали орган, който само легитимира предложенията на администрацията. Това е причината да се противопоставим на увеличаването на заплатите на съветниците", посочи той.   

Табаков заяви, че от ДБГ са внесли две питания в Общинския съвет. Едното е свързано с това колко ще струва увеличението на заплатите на бюджета на Община Бургас, а второто – с това какво е очакваното увеличение във възнаграждението на служителите на администрацията.