“Демократична България" спечели пореден рунд в битката си за спасяване на Пловдивския панаир от лапите на почетния руски консул Георги Гергов. Вчера Търговският регистър отказа да впише апорта на варненските акции от Панаира. Отказът дойде, докато кметът на Пловдив Здравко Димитров се криеше от съветниците от “Демократична България" и тяхното настояване той да поиска своевременно спиране на вписването в регистъра, съобщиха от пресцентъра на партията.

За да откаже да впише апорта, длъжностното лице в Търговския регистър се е позовало на първа точка от решението на общинския съвет Пловдив, изготвено по предложение на съветниците от “Демократична България". В тази точка изрично е записано, че не се дава съгласие делът на Община Пловдив в капитала на “Пълдин Туринвест" АД да бъде намаляван. Същевременно Законът за приватизация и следприватизационен контрол изисква обратното - изрично съгласие.

"Така предвиденото увеличение на капитала, което води до намаляване на акционерното участието на Община Пловдив в "Пълдин Туринвест" противоречи на изискването на чл. 28, ал.7 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за което се изисква изричното съгласие на общинския съвет. Решението на Общински съвет Пловдив по т. I е именно недаване на съгласие за увеличение на капитала на "Пълдин Туринвест" АД, в резултат на което се намалява участието на Община Пловдив в капитала на дружеството.“, казва длъжностното лице в мотивите си и поради това отказва да впише заявеното от Георги Гергов.

Малко след отказването на вписването бе разпространено съобщение до медиите, в което се казва, че Бойко Борисов лично разпоредил на кмета още същата вечер да внесе искова молба и да поиска спиране на вписването. Разпоредил и на съветниците от ГЕРБ да свикат извънредна сесия и да оправят кашата с Панаира.

"Разпореждането на Бойко Борисов е закъсняло, а и като какъв той може да нареджда на кмета? Кметът няма защо да иска спиране на вписването, след като вписването е вече отказано от Търговския регистър. Отказано е, защото сме си свършили добре работата и старанието на ГЕРБ и БСП на Гергов да опорочат решението на Общинския съвет и да обслужат Гергов бе неуспешно", каза съветникът Веселина Александрова от “Демократична България"-Пловдив.

Тя недоумява какво ще се решава на разпоредената от лидера на ГЕРБ извънредна сесия за Панаира, след като датата на общото събрание мина. “Ако Бойко Борисов наистина иска да се оправи кашата с Панаира, а това не е само предизборен ход, да нареди на съветниците и на кмета във Варна 29-те процента от акциите на Варна в Панаира да се върнат на държавата, където им е мястото. Така не само ще оправи своята каша, но и ще се предотвратят бъдещи нови проблеми“, добави Александрова.