Столичната община не разполага с нито една камера, способна да събира и подава информация за най-често срещаните нарушения в София - превишена скорост и преминаване на червен светофар. Това заявяват общинските съветници от групата на “Демократична България", според които общината търпи провал в изпълнението на собствената си програма за пътна безопасност.

“На 27 октомври 2022-а година Столичният общински съвет прие пакет от мерки, които да намалят войната по пътищата, включително и обследване на пътната безопасност на три натоварени кръстовища. Тогава от ДБ поискахме кръстовищата да са много повече - поне 100, както сме предложили в нашия план за пътна безопасност. ГЕРБ решиха, че това е много сложно и кръстовищата трябва да са само три. Всеки шофьор може веднага да изброи десетки проблеми кръстовища в София", заяви Симеон Ставрев от ДБ.

“Поискахме при следващото заседание на СОС общината да докладва какво е обследвано от въпросните три кръстовища", допълни Бойко Димитров, също общински съветник от групата на “Демократична България".

Ставрев уточни, че въпреки ангажимента на заместник-кмета по транспорта да изготвя отчет за изпълнението на мерките на всеки шест месеца, такъв все още липсва. Представителите на “Демократична България" смятат, че отговорност за бездействието спрямо войната по пътищата носят както Столична община, така и МВР. Двамата споделят, че София разполага само с три камери за засичане на скорост, тъй като от МВР не са поръчали повече.

“За всички е ясно, че насищането на цяла София със стотици камери, които снимат нарушителите, ще е основна причина за намаляване на катастрофите и смъртността", подчерта Ставрев, а Димитров добави, че от началото на годината Столичната община е изпратила до МВР едва 300 пътни нарушения в София и то само за каране в бус лента. Полицията е наложила санкции само в 97 от случаите.