Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий“ празнува 145 г. от основаването си. В нея има читатели както на 70, така и на 14 -годишна възраст. Това разказа д-р Ваня Аврамова, зам.-директор на Национална библиотека, в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. "Библиотеката е първата културна институция в следосвобожденска България, създадена само месец след подписването на Санстефанския договор. В началото библиотеката е била частна инициатива. Основателите събират книги за фонда. Намират сграда за нея – най-хубавата турска къща в София, която е била на мястото на сегашната Българска народна банка.Ремонтират къщата и на втория етаж се обособяват стаи с чинове за читателите. Фондът първо се състои от 5 шкафа книги“, разказа интересни моменти от историята на институцията Аврамова.

Книжният фонд е събиран с дарения на Марин Дринов, Найден Геров, Петко Славейков и други изтъкнати интелектуалци. "Включват се и българи зад граница – търговец от Виена дарява изключителен брой книги от колекцията си. Цялата ни възрожденска книжнина се е намирала във фонда от самото начало и нея читателите ползват и до днес“.

Евлоги и Христо Георгиев дават пари за изграждането на днешната сграда на библиотеката - зданието е специално оборудвано да съхранява архивите, каза още Аврамова.

"Дигитализацията на фонда тече с пълна сила в момента. Тя служи и за опазването на оригиналните документи. Например възрожденската ни книжнина е 100% дигитализирана. Много се ползва услугата онлайн поръчка в библиотеката – читателят дава заявка по мейл и получава желаният архив или книга. Въпреки това читалните зали в библиотеката са пълни – имаме редовни читатели от 60-70 години“, изтъква Аврамова. Има и 14-годишни читатели", каза още зам.-директорът на НБКМ.