Не е желателна самоинициатива на гражданите при прием на калиев йодид при страх от радиация, съществува риск за здравето. Не е необходимо и презапасяване. На всички общини в област Добрич са доставени необходимите количества таблетки, съобщи на пресконференция в Областна администрация - Добрич д-р Светла Ангелова, директор на Регионална здравна инспекция (РЗИ) в добруджанския град, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Днес в Областна администрация - Добрич се проведе заседание на Щаба за действия при бедствия и аварии в изпълнение на писмо от министъра на вътрешните работи и във връзка с ескалацията на конфликта между Русия и Украйна. Темата е действия при ядрена или радиационна авария. Основни части на Единната спасителна система са Пожарна, Полиция, Спешна помощ и БЧК.

Проведено е учение, при което Община град Добрич е проиграла схемата за раздаване на препарата за йодна профилактика, съгласно изготвени разчети. Това съобщи областният управител на Добрич Здравко Здравков. По думите му въпросът за раздаване на йодни таблетки е изключително важен и трябва обществеността да бъде добре осведомена.

"Йодната блокировка на щитовидната жлеза в случаите на радиационна авария се извършва с таблетки калиев йодид. Те в момента са налични във всички общини и са предназначени, съгласно действащата сега нормативна уредба, за населението от 0 до 40 години. На населението над 40-годишна възраст не се дават таблетки за блокировка функциите на щитовидната жлеза, тъй като това може да предизвика много повече усложнения, отколкото излагането на населението на радиоактивно замърсяване. 

Щитовидната жлеза е една от най-важните жлези за човешкото тяло и когато тя се блокира, особено на възраст над 40 години, рискът от развитие на други заболявания с тежки усложнения е много по-голям, включително злокачествени изменения на щитовидната жлеза. За различните възрастови групи дозировката е различна", посочи д-р Ангелова.

Във всяка община на областта са определени пунктове, където тези таблетки ще се раздават при необходимост. Това ще се случи само след решение на Министерски съвет и Националния щаб за действие при бедствия. Тогава ще бъдат определени дозировките и периодичноста на тяхното вземане.

Има редица противопоказания за приема на тези таблетки и това е презумпцията, поради която се изисква те да бъдат раздавани само от хора с медицинско образование. На всички общини е дадена кратка характеристика на продукта. Йодните таблетки се вземат 2 часа преди и до 8 часа след радиоактивно замърсяване. 

При радиоактивно замърсяване се препоръчва хората да останат по домовете си. Друга мярка е осигуряване на чиста питейна вода и храна и преустановяване на консумацията на прясно мляко от подрастващите, каза още д-р Ангелова. Необходимо е също стриктно спазване на препоръките на Областния щаб в случай на такова бедствие. 

Гражданите трябва да знаят, че всяка опаковка с тези таблетки съдържа и листовка с посочени противопоказания. Всички, които имат алергични реакции към йод, не следва да приемат тези таблетки, както и хора с определен вид заболявания, посочени в листовката. 

Възможно е в аптечната мрежа да се закупят такива таблетки, но е лична отговорност на всеки гражданин да не проявява самоинициатива, а да следва инструкциите на Щаба в случай на необходимост и задължително да се консултира с медицински специалист, категорична е д-р Ангелова.  

"Мисля, че е крайно време всички ние да се научим да бъдем отговорни към себе си, достатъчно интелигентен народ сме, за да можем да прочетем една листовка и да преценим, че това, независимо че сме го купили, не е за нас и трябва да отговаряме сами за собственото си здраве. Хората трябва да са информирани и да носят отговорност за здравето си", категорична е д-р Светла Ангелова.

Жулиета НИКОЛОВА