Близо 900 пациенти са преминали през УНГ отделението на горнооряховската болница от началото на годината. Данните са от лечебното заведение, предаде кореспондент на "Фокус“. Болничната структура е единствената в областта и развива дейности в няколко основни направления.

"Едно от тях е свързано с профилактиката, диагностиката и лечението на дегенеративните процеси, които касаят загуба на слуха и процедурата за слухово протезиране на нуждаещи се пациенти“, коментира началникът на д-р Стоян Стоянов.

Интензивно се работи и в областта на диагностиката и последващите холтерови изследвания, и лечение на сънна апнея (ОСАС) .

"На голяма част от диагностицираните със сънна апнея се назначава консервативно лечение. Те се оборудват със СРАР апарати, които ползват в домашни условия и които повлияват апноичните паузи, и всички произтичащи тежки последствия от заболяването“, припомня д-р Стоянов.

Тъй като заболяването е социално значимо, от началото на годината в отделението в железничарския град имаше две кампании за безплатни прегледи на пациенти със съмнения за сънна апнеия.

"Напоследък отчитаме ръст на случаите на пациенти, на които се налагат оперативни носни корекции с цел подобряване на функционалното им дишане", коментира още д-р Стоянов и допълва, че в амбулаторен аспект има увеличение на случаите на пациенти, най- вече деца, с попаднали чужди тела в носа.

След Нова година УНГ- отделението ще се премести и ще разшири капацитета си. В момента се осъществява голям ремонт и преустройство в част от хирургично отделение, където ще бъде ситуирано то. Ремонтират се функционални кабинети, операционна и болнични стаи, като дейностите се финансират изцяло със средства на болницата.

След като се премести отделението, ще се разшири и легловия му капацитет – от 9 на 12 легла.