Регулярните профилактични прегледи за сънна апнея са изключително важни, тъй като тя е социалнозначимо заболяване в световен план. Това заяви д-р Стоян Стоянов, началник на УНГ отделението в МБАЛ "Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, предаде кореспондент на "Фокус"

В лечебното заведение се проведе двудневна кампания с безплатни прегледи за сънна апнея. Акцията бе посветена на Световния ден на съня – 17 март и в нея се включиха 21 души от Горна Оряховица, Велико Търново и Елена.

"От преминалите пациенти почти всички са с предпоставки за обструктивна сънна апнея, като тепърва тя ще се докаже чрез различни методи на изследване. При желание, всеки един пациент ще бъде консултиран и ще му бъде назначена терапия", коментира д-р Стоянов, който има над 30-годишна практика в лечението на това заболяване.

Пациентите получиха подробна информация и образователни материали за сънната апнея. От фирма Adapt.bg, която е съорганизатор, пък представиха апарати за изследване и терапия на сънна апнея СРАР в домашни условия. Всеки, който е потърпевш от спиране на дишането по време на сън или тежко хъркане, може да се прегледа за това заболяване вкъщи, с диагностициращото устройство.