29 са регистрираните през 2023-а случаи на туберкулоза в белодробната болница "Д-р Трейман“ във Велико Търново. Това съобщи за "Фокус“ директорката на лечебното заведение д-р Стела Денчева. Тя уточни, че от COVID пандемията насам пациентите с туберкулоза намаляват. Преди 2021-а са регистрирани между 47 и 51 случая на година.

"Моето мнение е, че не можем да говорим за по-слабо разпространение на туберкулозата, а по-скоро за по-малко открити случаи. Това се дължи на по-ограничения брой на кампаниите, които провеждаме, а той пък е провокиран от липса на финансиране“, пояснява д-р Денчева.

Тя коментира и, че пациентите в последните 2-3 години са в доста по-тежко състояние, в сравнение с времето преди COVID. Заразата, според думите ѝ, се констатира случайно – когато човек отиде, за да си направи някакво друго изследване, обикновено заради хронични заболявания. Това се случва в доста напреднал стадии на туберкулоза и лечението става доста по-трудно.

Част от пациентите са от добре познатия стандартен профил – хора от малцинствата; големи семейства, живеещи в малки пространства; хора с ниска здравна култура. Има обаче и нов профил на заразените с туберкулоза – хронично болни хора, при които заболяването се установява случайно, заради задължителните за хроничните терапии изследвания за хепатит Б и туберкулоза.

През цялата седмица в белодробната болница текат Дни на отворените врати, в които се извършват прегледи и консултации. Това е първата подобна кампания за годината, като до края на 2024-а предстоят още три. Те обикновено се организират в края на всяко тримесечие.

Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството и представлява хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно белите дробове. Туберкулозата е лечимо заболяване, ако своевременно е открито и лекувано, съобразно международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.