Пилотите, които ще управляват медицинския хеликоптер, все още нямат официално право да летят, защото те не са сертифицирани по документи. Toва заяви във Велико Търново зам.-министърът на здравеопазването д-р Петко Стефановски, предаде кореспондент на "Фокус".

По думите му се прави всичко възможно да се спаси всеки един човешки живот.

"Виждате, че българските граждани не са без спешна медицинска помощ и без авиомедицинска такава. Кой хеликоптер ще се използва, няма значение. Важно е нещата да се случат в рамките на златния час, тоест детето да пристигне в София по най-бързия начин", допълни той. 

Случаят коментира и подполковник Димчо Добрев – директор на "България Хели Мед Сървиз". Той също бе категоричен, че се е използвала военна машина, защото оператора все още не е официално сертифициран да изпълнява подобни мисии. 

"Причината вчера хеликоптера във Враца да е военен, а не медицински, е че подготовката още не е завършила и оператора не е сертифициран, той има специално одобрение за ХЕМС мисии, но не е завършила подготовката на пилотския състав, за да можем да кажем, че той успешно и безопасно може да се включва в такива мисии", посочи още Добрев. 

Зам.-здравният министър обясни, че до края на годината предстои да пристигне и втория медицински хеликоптер, да завърши програмата за обучение на пилотите и да сме свидетели на първите медицински мисии. По думите му, всичко върви в срок. 

"Обучението си върви по план и се надяваме при подходящи метеорологични условия и ако машината не дава грешки, да завършим с него до края на месеца. След това предстои пристигането, в периода 22 – 26 този месец, на пилот - провверяващ от учебния център, който да провери уменията на пилотите на базата на завършения курс и да си даде становището за тяхната подготовка, което ще даде възможност на оператора да изпълнява полети за мисии за ХЕМС", допълни Димчо Добрев. 

Относно евентуалното изпълнение на нощни мисии, Добрев бе категоричен, че това няма как да се случи преди 2025-а година.