Налице е сделка с италианска фирма за осигуряване на медицински хеликоптери. Първият закупен ще пристигне на 15 декември тази година, заяви пред журналисти в с. Свещарово здравният министър д-р Асен Меджидиев, предаде репортер на "Фокус". В ход е обществена поръчка за два медицински хеликоптера, които да бъдат взети на лизинг, допълни министърът. Другата седмица приключва подаването на оферти. 

"Ако успеем, ще бъде прекрасно и още летните месеци може да имаме налични два хеликоптера с екипажи и с техници към тях. Пак благодарение на президентството и на инициативата на президента на 25-ти този месец пътувам за Италия, за да мога да видя техните хангари - как са направени за хеликоптерите, които сме закупили, как са им организирани площадките в лечебните заведения, как е организиран командният център, въобще как се извършва цялата услуга и какво е медицинското оборудване на тези хеликоптери", посочи д-р Меджидиев.

Готова е програмата за обучение на медици. От понеделник започват медицинските прегледи в катедрата по авиационна медицина на Военно-медицинския институт. От по-следващата седмица започва тяхното обучение. Определени са болниците, които ще имат площадки. Ще има национален координационен център в София, който ще бъде до ВМА. Там ще има цялостен екип. Зададен е вече форматът му с ръководство и координатори. 

"Ще се работи в непрекъсната координация със 112, с екипите на МВР, Държавния авиационен оператор, Министерство на отбраната, лечебните заведения и центровете за спешна медицинска помощ", каза здравният министър. В момента "Информационно обслужване" изработват целия софтуер. Ще е въпрос на минути координацията между тези отделни звена, насочването на съответния хеликоптер с нужната подготовка на съответното лечебно заведение", каза още д-р Асен Меджидиев.

Жулиета НИКОЛОВА