На днешната дата по традиция отбелязваме една славна битка от българската Военноморска история, а през 2022-ра се навършват 110 години от нощта, в която един малък отряд торпедоносци се изправя срещу многократно превъзхождащ го противник в защита на българските брегове и за достойно участие на флота в Балканската война. Това заяви директорът на Военноморския музей във Варна д-р Мариана Кръстева, предаде репортер на Агенция "Фокус“.  Тя посочи, че Балканската война е за осъществяването на нереализирания към него момент национален идеал и единство и затова участието в тази война е бил с изключителен ентусиазъм на всички военнослужещи.

"Същата ситуация е била и във флота. И това което се случва в ранните часове на 8-ми ноември – успехът на българските торпедоносци и торпелирането на турския крайцер "Хамидие“ е славна победа не само заради ефекта, който има чисто технически, но с това се показва, че българския флот може да постигне победа не толкова благодарение на определени обстоятелства, а в голяма степен – въпреки тях. Т.е. българският флот не разполага със смазващо въоръжение, а съотношението на силите е в полза на противниковия флот, освен това нашият флот е нямал и боен опит, но въпреки това с тази славна победа дава своя принос за успешното продължаване на бойните действия.

В днешният ден, аз и като ръководител на Военноморския музей във Варна искам да изкажа специална благодарност на командването на Военноморския флот за традиционната подкрепа за съхраняване на паметта на български моряци и българската морска история. И най-вече за възстановяването и ремонта на "Дръзки“. Отново – благодаря“, каза още д-р Кръстева.

Днес с военен ритуал венци и цветя бяха положени пред кораба "Дръзки“ и пред паметника на кап. I ранг Димитър Добрев от кмета Иван Портних, заместник-командира на ВМС - флотилен адмирал Георги Пенев, директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, представители на Варненската и Великопреславска митрополия и на Областната администрация. Организатор на тържеството са Военноморские сили, с подкрепата на Община Варна. 

На 8-ми ноември 1912 г. българският военен флот завоюва първата си победа под командването на капитан I ранг Димитър Добрев, отбранявайки Варна от нападенията на турския флот по време на Балканската война. 

Десислава ВАСИЛЕВА