Изключително щастливи сме, че Община град Добрич подкрепи идеята на Регионалния исторически музей да организираме юбилейна вечер, посветена на 80-годишнината на проф. Михаил Неделчев. Събитието е част от тържествата по повод юбилея на председателя на Съюза на българските писатели и почетен професор на Нов български университет (НБУ)", заяви д-р Кремена Митева, гл. уредник на Дом-паметник "Йордан Йовков" в добруджанския град, предаде репортер на Агенция "Фокус".

В Литературния музей в Добрич ще бъде поставен акцент върху работата на проф. Неделчев в полето на литературата. Той е познат като литературовед, но и като общественик и политик, широко известна фигура в обществения ни живот от десетилетия. "Радваме се, защото оказва се Добрич е един от градовете, който се включва в едно своеобразно, национално честване на тази годишнина. Това разбира се първо беше сторено в София с активното участие на НБУ, където проф. Неделчев дълги години е преподавател по история и теория на литературата. След това се включиха Бургас, Варна и сега Добрич. Това е един изключителен  български учен, който има значим принос в изследването и популяризирането на литературното наследство на класически български автори и на съвременни. 

Особено известен е с пристрастията си към кръга "Мисъл", с изключително задълбочените си изследвания върху Яворовото творчество, със сериозна текстологическа работа върху произведения на Вазов, Фурнаджиев, Разцветников, на много български автори. Ако се опитате да прочетете библиографията на проф. Неделчев, това ще се окаже едно голямо усилие, защото ние се учудваме как той е успял за няколко десетилетия да създаде толкова книги и още повече статии и студии за толкова различни български писатели от различни поколения. 

Той е едновременно и литературен историк, и литературен критик, т.е. поглежда назад ретроспективно към историята на българската литература, но е един от тези, които следят живия литературен процес, в същото време е есеист и публицист, едно изключително широко творчество, което силно ни впечатлява", посочи д-р Митева.

Добрич и Литературният музей най-вече са свързани с изследванията на проф. Неделчев върху Йовковото литературно наследство. Литературоведът е един от най-верните участници в организираните от музея литературни научни конференции, подчерта д-р Митева. Участвал е със свои доклади през 2010 г., 2015 г. и дори през ковидната 2020 г., когато е присъствал невиртуално на последния засега научен форум, организиран в добруджанския град и посветен на Певеца на Добруджа. По думите на д-р Митева научните му текстове са интересни, защото задават посоки в четенето на Йовковото творчество. 

Любопитен факт е и малцина знаят, че той е авторът и редакторът на бележките на ценния документален труд на проф. Спиридон Казанджиев "Срещи и разговори с Йордан Йовков". Това е било момент на детайлно вникване в живота и творческия процес на писателя и осъзнаване на пътя му към "високото слово". След това идва и ефектът от умението на проф. Неделчев, вглеждайки се в незабележимото, да направи значими обобщения, отбеляза д-р Митева. 

Проф. Михаил Неделчев е автор на студията "Йовковото литературно-историческо битие". В нея той посочва различните форми на обективиране на Йовков и Йовковското в литературната ни история, подчерта специалистът. Там е представен дебютиращият писател, след това многотемният Йовков, стигайки до класика. Друг любопитен факт е, че според проф. Неделчев Йовков е един от непрестанно документираните български писатели, което е особено явление. Феномен е също фактът, че събраните му съчинения постоянно се преиздават. 

Според проф. Неделчев Йовков е репрезентативен за българското в чужбина, отбеляза д-р Митев. Неслучайно писателят е преведен на 44 езика, "защото чрез неговите преводи българското е представено на различни читателски аудитории не само в Европа, но и по целия свят". 

Интерес представлява доклад на проф. Неделчев за чифликчийското живеене в Добруджа, с неговите драми и идилии, в съпоставка с творчеството на Яворов и Ивайло Петров. Според д-р Кремена Митева изследователската работа на проф. Михаил Неделчев върху Йовков дава интересни посоки за размисъл. "Това са фундаментални текстове, които подсказаха на по-млади изследователи в каква посока да вървят в Йовковознанието", подчерта д-р Митева. 

Юбилейната вечер, посветена на проф. Михаил Неделчев, ще се проведе на 22 ноември (вторник) от 17:00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков“ в Добрич.

Жулиета НИКОЛОВА