Всички парламентарни групи и обществото са на мнение, че има нужда от Национална детска болница. Моята тревога е относно кадровото й обезпечаване, заяви от парламентарната трибуна д-р Красимир Събев – народен представител от ГЕРБ-СДС, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ - Смолян.

"Като практикуващ лекар аз виждам колко трудно се изгражда един специалист, а тук става дума за национална болница, където нивото на компетентност е най-високо. 6 години учим медицина, 4 години е минималният срок за придобиване на специалност. Може би трябва да се помисли как да създадем условия за колеги, които имат желание да работят в нея, да вземат максимално бързо специалност“, посочи той.

По думите на депутата трябва да се обсъди с Министерството на здравеопазването възможността да се промени Наредбата с цел да се ускори придобиването на специалност, защото при оптимистичния вариант след 4 години да имаме детска болница, но да нямаме специалисти, всичко се обезсмисля.

Другата му тревога е за достъпността.

"Дете например в смолянската болница с политравма как ще стигне до нея!? Хеликоптерните площадки, хеликоптерите са важна част от достъпа. Затова аз призовавам, освен нуждата, средствата и технологичните процеси по изграждането на тази болница, да помислим и в тези две насоки. Има още много други въпроси, които трябва да се засегнат, но това са моите тревоги като практикуващ лекар. Ако след 4 години нямаме специалисти, които да работят, обричаме тази болница на затлачване, закъсване и невъзможност да функционира“, категоричен е той.

Изказването на д-р Събев бе в рамките на дискусията по необходимите действия за изграждане, оборудване, пускане в експлоатация и кадрово обезпечаване на Национална детска болница.

Темата бе поставена от депутатите Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Костадин Ангелов, Джевдет Чакъров, Васил Пандов и Александър Симидчиев.

Решението е в 7-дневен срок здравният министър Христо Хинков да представи пред НС отчет, изготвен след цялостен одит на извършените действия, постигнатите резултати и разходваните средства за Национална детска болница.

В едномесечен срок министърът трябва да представи план за нейното ускорено изграждане, оборудване и пускане в експлоатация.