"Правим една доста смела стъпка, но тя е неизбежна в ситуацията, в която сме. Не само у нас, но и в национален и международен мащаб. Икономическото положение, световно и локално, не е много спокойно. Това предполага необходимостта от адекватно заплащане за обема от работа, който извършват колегите". Това заяви пред репортер на радио "Фокус" - Добрич изпълнителният директор на болницата д-р Георги Желязков и допълни: "И това беше основната мотивация на ръководството на МБАЛ - Добрич да предприеме конкретни действия - да увеличи основната заплата на всички работещи в болницата с 25% и допълнителните възнаграждения до 100% по отделните звена. Какво следва от това, а именно възможността да осигурим средни брутни заплати на лекар специалист - 3 500 лв., на специализант - 2 700 лв., на медицинска сестра - 2 350 лв., на санитари - около 1 100 лв. Идеята е да бъдем конкурентноспособни на трудовия пазар. Правим го, защото искаме да осигурим спокойствие на колегите, които работят, и за да привлечем млади колеги и специалисти - лекари, специалисти по здравни грижи и медицински сестри, да дойдат и да работят на територията на МБАЛ - Добрич".

Условията, които към момента предлага болничното заведение, финансово, като апаратура и логистика, са достатъчно конкурентноспосо news pic 2
© МБАЛ - Добрич
бни. Основният мотив е желанието да бъде преодолян недостигът на кадри и всички, избрали да работят в МБАЛ -Добрич, да се чувстват комфортно от това. 

Изборът на момента за увеличение на заплатите на служителите е съобразен и с факта, че започва календарната година за студентите и приключва предходната за кандидат специализанти, млади лекари. 

Паралелно започва и кампания за привличане на нови специализанти. Стартирал е конкурс и надеждите на болничното ръководство са до месец да бъдат присъединени към екипа млади колеги. Мултипрофилно е търсенето към момента. Търсят се специализанти по много специалности, осигуряват се условия по много специалности, посочи д-р Желязков. Целта е да се привлекат максимален брой. Към момента има възможност за назначаване на 10 млади лекари и около 30 медицински сестри. Всички могат да започнат работа веднага. 

Продължава проектът на МБАЛ - Добрич за обновяване и модернизиране на Спешното отделение. Направен е освежителен ремонт на отделението по акушеро-гинекология. Стъпка по стъпка се реновират всички отделения, което е възможно след пандемията, отбеляза д-р Желязков. В предходната година по друг проект в болницата, която обслужва осем общини, три от тях по Черноморието, заработи съвре
© МБАЛ - Добрич
менна модерна апаратура от най-ново поколение. Става дума за хирургична апаратура за безкръвни операции, която дава възможност за надграждане в работата в сферата на акушеро-гинекологията и коремната хирургия. Финансирането е осигурено от Министерство за здравеопазването. 

От миналата година за първи път в областната болница се извършват операции (хистероскопии), които досега не са били правени в Добрич поради липса на подобна апаратура. "Горд съм да кажа, че нашата болница вече има над 100 такива операции, което е една много сериозна цифра", коментира д-р Желязков. Апаратурата е от последно поколение, от така наречената 4К-оптика, абсолютно конкурентноспособна на водещите медицински центрове в цяла Европа. 

Само преди около месец отделението по неонатология получи дарение - изключително модерна апаратура на стойност 50 000 лв. Дарител е Община град Добрич. Апаратът е от последно поколение и дава възможност за адекватно възстановяване в пост родилния период на недоносени бебета. Комбиниран е и на практика няколко апарата са съчетани в една машина, което означава, че не се налага детето да бъде изваждано от апарата за различни манипулации, ако това се налага. Много малко отделения по неонатология в страната разполагат с подобен вид апаратура, подчерта д-р Георги Желязков.

Жулиета НИКОЛОВА