Излишни изследвания, които се правят в специализираните клиники и наднорменото тегло са основните причини за репродуктивните проблеми на двойките днес. Това обясни акушер-гинекологът д-р Георги Николов, който бе сред първите специалисти, които преглеждаха в новия кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица. От консултациите се възползваха седем двойки, поясниха от МБАЛ "Св. Иван Рилски“, предаде кореспондент на "Фокус“.

Семействата са от железничарския град, Велико Търново и от близки населени места.

Те бяха подробно изслушани и консултирани от д-р Георги Николов - акушер-гинеколог с 25-годишен опит в репродуктивната медицина. Д-р Николов е и ESHRE сертифициран старши ембриолог, ръководи сектор по асистирана репродукция в столична клиника и преподава в МУ – Плевен по гинекологична ендоскопска хирургия. Семействата, които изминават трудния път към родителството, бяха консултирани и от горнооряховските психолози – Десислава Антонова и Весислава Божанова.

Медикът обобщи два основни проблема на преминалите двойки. Единият касае услугата, която получават в специализираните лечебни заведения, а именно, че често се назначават излишни изследвания, без отношение към процеса на диагностика и лечение на безплодието. Другият проблем е свързан с това, че много от пациентките са с наднормено тегло, което възпрепятства забременяването.

"Този проблем става епидемичен в нашата страна, като смятам, че всеки може да ограничи консумацията на захар, мазнини и бял хляб. Това вреди категорично на забременяването, защото в мастната тъкан се случват метаболитни специфични процеси, които водят до редица хормонални проблеми в дългосрочен план. Жените с наднормено тегло страдат по-често от диабет, инфаркт, рак на ендометриума, инсулт, хипертония и са с висок риск от рак на гърдата и рак на дебелото черво. А когато се извършва асистирана репродукция при пациентка, която е с тегло от 120-140 кг, шансовете за бременноста са нищожни. В този случай тя първо трябва да бъде насочена към ендокринолог, да се види какъв е проблема –дали е щитовидна жлеза, инсулинова резистентност и др., както и към диетолог, а те да предпишат диетичен и двигателен режим, а в краен случай да се реши проблема с хирургични методи. И парите не трябва да са водещи за една такава процедура“, посочи още д-р Николов.

Често причините за безплодието в едно семейство са на психогенна основа и затова психологическата подкрепа е много важна в случая.

"Много пъти причината да достигнем до така желания резултат да имаме бебе, е чисто психогенна - когато тялото е здраво, всъщност психиката ни прави номера“, сподели Весислава Божанова, клиничен психолог.

В Горна ще има и терапевтична група за взаимопомощ и подкрепа.

Десислава Антонова, психолог от МБАЛ "Св. Иван Рилски“ допълни, че ролята на лекарите е да подкрепят семействата.

"Преминалите двойки са отворени за комуникация с нас, търсят обратна връзка, отворено приемат нашите предложения и смятам, че ще сме полезни един за друг“, каза още Антонова.

Координатор на фондация "Искам бебе“ за Горна Оряховица е 34-годишната Радина Димитрова. Пет години Радина и съпруга й правили безуспешни опити да се сдобият с рожба. След първата ин витро процедура в клиника в Плевен, получили двойна радост и благословия: през 2014 година станали родители на близнаци.

"Имам лична мотивация да съм координатор на фондацията, тъй като съм минала по този път и знам колко тежко е за една двойка, особено за една жена, за да се случи чудото да има дете. Много е хубаво, че в Горна Оряховица се откри такъв кабинет, защото не всички имат възможност да ходят в болници и клиники в големите градове. Тук дойдоха двойки от селата, но част от тях се притесняват, не знаят към кого да се обърнат, а сега съм сигурна, че ще им е много леко и спокойно!“, коментира Радина Димитрова.

Следващата дата за безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми е 15 юни (събота) от 10:30 до 16:00 часа в кабинета в МБАЛ.

Предварителното записване става чрез координатора на Искам бебе за Горна Оряховица Радина Димитрова, телефон 0888 26 67 74.